Lough Key és környéke
2016. április 10. írta: Kelta Vándor

Lough Key és környéke

..és az izgalmas svéd Boda Borg Quest :)

A Dublinból Sligo felé tartó N4-es út mentén fekszik Lough Key, egy kb 10 km átmérőjű tó 30 szigettel, melynek egyikén még ma is állnak a XVIII. sz-i McDermott-kastély romjai. A kastély amúgy egykoron McGreevys kastélyként is ismert volt.

dsc_0762.JPG

A Kastély-sziget a XVIII. sz-i McDermott-kastély romjaival Lough Key-ben

A McDermott család hivatalos rezidenciája "A sziklán" volt, egy, a tóban fekvő kisebb szigeten, mai nevén a Kastély-szigeten. Mivel azonban itt idővel limitált lett a hely a családtagok számára, a szárazföldi erdős területen is építettek egy rezidenciát. A McDermottok a XVII.századig  irányították a terület életét, egészen addig, amíg a cromwelli letelepedési törvények értelmében az angol King-család meg nem kapta a tulajdonjogot a birtok felett. A King-család nevezte át Rockingham-nek a birtokot és részben itt, részben a közeli Boyle városában élték mindennapjaikat. Ez az a birtok, ami ma is látogatható, bár a ház már régen nincs meg.A híres építész, John Nash tervezte a Rockingham-házat a Kingeknek 1809/10-ben (ő a londoni Regents Park és Regents Street tervezéséről vált híressé), és a birtokon található Tündérhíd is az ő munkája. 1957-ben a ház  leégett és az ír állam kapta meg a tulajdonjogot, 1971-ben a maradék falakat is inkább lebontották és a ma is álló beton kilátótornyot (The Moylurg Tower) építették a ház helyére.

fairy_bridge.jpg

A John Nash tervezte Tündérhíd (forrás: Discover Ireland), Lough Key Forest Park

A birtok legnagyobb része még ma is erdővel fedett, ami már önmagában is elég nagy ritkaságnak számít itt a szigeten. Rengeteg tölgy, bükk, gyertyán, vadgesztenye, cédrusfajta és vadvirágok számos fajtája előfordul itt természetes közegében. Sőt, ha elég csendesek és figyelmesek vagyunk, őzet, rókat, vörös mókust is megpillanthatunk a fák között. A denevérek, a vidrák és a borzok persze inkább csak éjszaka merészkednek elő, de aki elég szemfüles, a csatornák mentén még jégmadarat is megpillanthat.

dsc_0773.JPG

A parkban tett séta során számos eldugott érdekességre bukkanhatunk: erődökre (vagy inkább romjaira:), titkos személyzeti alagutakra, a Horgász Pavilonra, az ún. Tündérhídra,  a kívánság-székre vagy akár az egykori istállóépületekre. De az egyik legérdekesebb hely a parkban a tőzegmocsárkert a fából készült lépőköveivel.

tunnel-1_henitie.jpg

Személyzeti alagutak a Rockingham-birtokon (forrás: henit.ie)

dsc06101.JPG

A kastélypark mellett a tó közelében épült Lough Key Activity Park is sokféle lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra (pl. zipline, svéd labirintus/BODA BORG, lombkorona-sétaút). A Boda Borg egy nagyon izgalmas, 47 szobából álló svéd kvízjáték, melyet csapatban (4-5 fő) kell végigjátszani, na persze feltéve, ha sikerül időben végigmenni minden szobán. Instrukciók nincsenek, minden feladat más és más, és igazi csapatmunkát igényel a megfejtés! De inkább nézzetek meg egy videot róla:

Az izgalmas Boda Borg Quest :) (Forrás: henit.ie)

A látogatóközpontot az is bátran igénybe veheti, aki amúgy nem kíváncsi a kalandpark nyújtotta lehetőségekre és a csatazajoktól távol, inkább a maga kedvére bolyongana a birtok vagy a tópart erdős ösvényein.

dsc_0774.JPG

 

Források, referenciák, további infok:

http://loughkey.ie/

http://www.zipit.ie/courses/lough-key-roscommon/

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr988586714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása