A  tündérerődök
2015. december 22. írta: Kelta Vándor

A tündérerődök

Az ír sziget területén közel 45.000 gyűrű alakú földsánc található, melyeket a legtöbb helyen már teljesen benőtt a növényzet. A farmerek általában tiszteletben tartják és nem háborgatják ezeket a kepződményeket. Ha esetleg a földjeikre esne egy ilyen, inkább kikerülik és csak a közvetlen környékükön művelik meg a földet. Számos misztikus történet kering ugyanis azokról, akik azonban nem így tettek hanem például egyszerűen ledózerolták a sáncokat. Napjainkban is előfordulnak még esetek, amikor építőmunkások megtagadják az ilyen jellegű munkák elvégzését.

2009-06-06_0_hill_of_tara_001_mendaily.jpg

Hill of Tara (forrás: Mendaily)

A történészek szerint a sáncok többnyire az V-X. század között épült kisebb erődök maradványai. Az erődön belül általában 2-3 fakunyhó álhatott, de volt hogy az egészet lefedték egyetlen nagy fatetővel. Épültek kőből készült, gyűrű alakú erődök is, melyek valószinűleg a magasabb státuszú emberek számára szolgálhattak lakhelyül. Mindezt természetesen a történészeken kívül nem sokan hiszik el a szigeten. Hiszen minden ír gyerek már kiskorában tudja, hogy ezek valójában tündérerődök (ír elnevezésük: raths). A tündérek pedig azon angyalok lelkei, akiknek távoznia kellett a paradicsomból, de a pokolra sem küldték őket, így a földre kerültek és ott csintalankodnak.

ft5s_fairy_fort-tile.jpg

"Tündérerődök" egykor és most (forrás: prehistoricwaterford.com, irishcentral.com, Heritage Ireland)

A tündérerődök az ír hitvilágban igazából a világok közötti átjárók megtestesítői. Nyugodtan állíthatjuk, hogy nagyrészt a tündéreknek köszönhető, hogy ennyi ősi építmény megmaradt Írországban, hiszen az emberek egyszerűen féltek megbolygatni őket, féltek a tündérek haragjától.

Ezen az oldalon http://www.voicesfromthedawn.com/ardamagh-fairy-fort/ található 1979-es felvételen Matty O'Brien meséli el, hogy mi történt azzal az Amerikából visszaköltözött farmerrel - akit egyébként személyesen is ismert -, aki nem hallgatott a helyi öreg írek figyelmeztetésére. A farmer úgy gondolta, kivágja az erőd körüli bokrokat, hogy teheneinek az erődben alakítson ki helyet a téli időszakra. Elmondása szerint ahogy a farmer hazaért a munkából, elesett, és 9 nappal kesőbb el is hunyt. Matty szerint 30-40 éve még gyakran láttak kék fényeket is az erődök felett bizonyos időszakokban.

cahergal-fort.jpg

Cahergal Fort (forrás:Heritage Ireland)

Még most, a XXI. században is sokan vannak, akik az ország egykor leggazdabb emberének Séan Quinn-nek teljes csődjét is a tündérek bosszújának tudják be. Mr Quinn egy kőkorszaki sírt bontott le természetes környezetében, majd építette újra egyik hoteljének kertjében, hogy autentikusabb környezetet teremtsen a látogatóinak.

cf.jpg

Cahergal Fort (forrás:Heritage Ireland)

A kőerődök falai kötőanyag nélkül készültek, vastagságuk az alapoknál 5 méter körül volt és néhányukban kőkunyhók alapjait is megtaláltak. Egyes kőerődökből földalatti járatok is indultak, melyekről elképzelhető, hogy az egymáshoz közel fekvő építményeket kötötték össze. A helyiek ezeket általában lezárták, mert sokszor a környéken legelő birkáknak veszett nyoma bennük.gokerry_ie.jpg

Staigue Fort ( forrás: gokerry.ie)

A legnevezetesebb erőd minden bizonnyal a Tara hegyen található, mely királyi székhely és kelta fesztiválok helyszíne is volt. A Tara hegyhez egy érdekes történet is fűződik. Brit izraeliták egy csoportjának meggyőződése volt, hogy az írek, Izrael 10 elveszett törzsének egyikéhez tartoznak, és itt rejtették el a Salamon templomából eltűnt hírhedt frigyládát.(több info és képek itt:http://oldyellowwalls.org/lost-ark/ )Eltökéltségük és kitartásuk olyan erős volt, hogy 1899-től három éven keresztül végeztek ásatásokat a környéken, végül azonban üres kézzel távoztak. (http://www.newgrange.com/tara-ark-of-the-covenant.htm)

 ******

Referenciák, további info:

http://www.voicesfromthedawn.com/staigue-fort/

http://www.voicesfromthedawn.com/ardamagh-fairy-fort/

https://en.wikipedia.org/wiki/Fairy_fort

http://www.megalithicireland.com/Cahergal%20Stone%20Fort,%20Kerry.html

http://www.megalithicireland.com/Staigue%20Fort.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Ringfort

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr618191456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása