DÁ CHICH ANANN avagy A Földanya csecsei
2015. december 06. írta: Kelta Vándor

DÁ CHICH ANANN avagy A Földanya csecsei

dr09_paps_1.jpg Ugye nem csak nekem feltűnő a hasonlóság az ír és a magyar mondat között( DÁ-Az, CHICH-Csecse, ANU-Földanya, ANANN- Földanyának)? Az Anu csecsei (angolul Paps of Anu) egyike Írország legszentebb helyeinek, habár a legtöbb útikönyv említést sem tesz róla. A két, csaknem megegyező magassagú és formájú, női mellekre hasonlító hegypár az ország délnyugati részén található Kerry megyében.

anu.jpg

Az Anu csecsei (forrás: Voicesfromthedawn.com)

Mindkét hegy tetején egy-egy mellbimbókra emlékeztető prehisztorikus (bronzkori vagy annál régebbi) kőhalom áll, melyek nagy valószínűséggel szertartásokhoz használt sírkamrák voltak. A nyugati csúcs kamrája azonban már beomlott. A hegyek közti nyeregből északi és déli irányba is patak indul a völgy felé. A két csúcsot egy kősor köti össze. A keleti csúcs tövében a világ egyik legősibb településének, Cathair Crobh Dearg (angolul City of Shrone), 6-7 ezer éves romjai húzódnak. A kör alaprajzú, 4 méter széles 1.5 méter magas falak egy kőkorszaki sírkamrát és oltárt, valamint egy szent forrást vesznek körül.

 moumtainviews_ie.jpg

Keleti csúcs: (forrás: Mountainviews.ie)

western_themodernantiquarian_com.jpg

 Nyugati csúcs: (forrás: themodernantiquarian.com)

inscribedcrosses.jpg

Cathair Crobh Dearg falainak keresztjeit, zarándokok generációi vésték a kövekbe (forrás: voicesfromthedawn.com)

A történészek szerint a város és a hegytető kőkamrái kétséget kizáróan druidák pogány szertartásainak helyszínei voltak, és ahogy a kereszténység előrenyomult a szigeten, Cathair Crobh Dearg valószínűleg az utolsó bástyája is maradhatott az ír pogányoknak. A kereszténységre való áttérés minden bizonnyal békésen zajlott, és számos hagyományt át is vehettek a druidáktól. Egészen 1939-ig minden év május elsején zene, tánc és sportfesztiválokat rendeztek itt a környékbeliek, de manapság már csak hívő zarándokok látogatják és imádkoznak falai közt.

ndvd-vz.jpg

Egy Kelta mondás szerint a mennyország és a föld csak 3 lábra van egymástól, de egyes helyeken még ennél is kisebb a távolság.

**********

Megközelítés: N72-es útról, Rathmore településtől kicsit nyugatra. A hegyekre  gyalogtúrával juthatunk fel, mely sokhelyütt lápos részeken halad keresztül.

Térkép a bejegyzésekhez:

http://keltavandor.blog.hu/2015/10/16/http_keltavandor_blog_hu_admin_settings_fixpages_id_7974703

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr368143104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása