Múlt hétvégén rendezték Dublinban a Kávé- és Tea Fesztivált, és lévén magam is nagy rajongója vagyok mindkét forró italnak, a lányaimmal felkerekedtünk és megnéztük, miről is szólhat egy ilyen kiállitás egy olyan városban, mely nem elsősorban történelmi tea- vagy kávéházi kultúrájáról ismert. Az évente megrendezésre kerülő háromnapos fesztivál célja, hogy bemutassa az érdeklődőknek az ír piacon megtalálható kávéforgalmazók legkiválóbb képviselőit, valamint megismertesse az idelátogatókkal a barista szakma világát, akik a kávékészítés igazi szakértőjeként vérbeli profizmussal végzik feladatukat. (Az alábbi videó csak illusztráció, nem a fesztiválról származik a felvétel)
video made by Barista Dritan Alsela
A barista-bemutatók alatt megismerhetjük a kávékészítés fortélyait, megtanulhatjuk vajon mitől válik egy csésze kávé (akár fekete, latte vagy cappuccino) olyan különlegessé, hogy már az illat hatására ellenállhatatlan vágyat érezzünk „testközelből” megtapasztalni egyedi ízvilágát.
A standokon, a különböző élő- és demobemutatókból rengeteget lehet tanulni az eltérő elkészítési módokról, eljárásokról, a tálalási technikákról, stílusokról, magáról a kávéipar működéséről, meg persze az aktuális kávégép-gyártók közül is sokan képviseltetik magukat egy ilyen rendezvényen. Természetesen elmaradhatatlan program maga a barista-verseny is, és akit ez igazán érdekel, az véletlenül se hagyja ki 2016 júniusában a Dublinban rendezendő Barista Világbajnokságot.
Természetesen forró italok egészen széles választékából kóstolgathatunk kedvünkre: származási hely szerint, pörkölési módok szerint, különböző technikákkal készült receptek szerint, és elmaradhatatlan kiegészítő kellék a csokoládé és a szója-, kókusz- és mandulatejes változatok is. De nem csak mi, egyszerű földi halandók, hanem profi kóstolók is itt tesztelnek számos kávéfajtát (cupping). (Ha valakit érdekel, ennek mibenlétéről és egyéb "kávés" érdekességekről rengeteg izgalmas és hasznos tudnivalót olvashat magától a kávékultúra egyik nagy szakértőjétől, Frei Tamástól a Café Frei FB-oldalán: https://www.facebook.com/cafefrei?fref=ts.)
Photo by Sean Hawkey (Nicaragua, Fairtrade-certified: www.fairtrade.ie)
A gyerekeknek persze izgalmas élmény volt első-kézből látni kávépörkölést, és a kávébab fotókon és a demókon végigkísérhető útját az ültetvénytől egészen a csészénkig... Én persze leginkább magát a végterméket élveztem:)
A jegy árában rengeteg kóstolás eleve benne van, és a helyszínen kisebb-nagyobb kiszerelésekben vásárolni is lehet a különféle termékekből. És nem utolsósorban mi személy szerint igazán hálásak vagyunk a rendezvényen fellelhető csokoládékülönlegességekért is:)
Ha valaki kiváncsi további részletekre, a rendezvény weboldalán találhat fotókat, információkat: http://www.dublincoffeefestival.com/