Trim vára
2015. június 12. írta: Kelta Vándor

Trim vára

 

dsc03614.JPG

Valószínűleg sokan láttátok a Rettenthetetlen című filmet Mel Gibsonnal, de talán kevesen tudjátok, hogy a film több jelenetét is a Dublintól alig 50 km-re fekvő Trim váránál forgatták. A filmben az észak-angliai York városának, valamint számos londoni jelenetnek adott helyszínt. Persze a forgatásra jelentősen átalakították és a falakon belül szinte egy teljes várost húztak fel a film korszellemének megfelelően.

braveheart1.JPGkép: Az átalakított vár a Rettenthetetlen forgatása idején (forrás: Trim város honlapja) 

Egy izgalmas jelenet a filmből:             

Trim várát a stratégiai fontosságú Boyne-folyó partján építették, és a vár ma is uralja a városképet. A vár a legnagyobb anglo-normann erődítmény Írországban, 1176-ban kezdték az építését, mely három fázisban összesen 50 évig tartott. A dombtetőn korábban csak egy fából készült erőd állt. A vár központi része egy kereszt alaprajzú, 20 oldalból álló vártorony-komplexum, melyet kőfal és vizesárok védett. A vártornyokban 3-3 szoba van és ha végül feljutunk a tetőre, akkor ébredünk csak rá, mennyire kiemelkedő jelentőségű a hely, (időjárástól függően) csodálatos kilátás tárul elénk a távoli Dublinról és dél-keleti irányban a Wicklow-hegységről.

dsc03648.JPG

dsc03689.JPG

A vár nem csak védelmi, de fontos adminisztrációs szerepet is játszott a környék életében. Ugyan az élet sosem lehetett könnyű a várban: hideg és huzatos hely volt, a kicsi ablakok miatt fény se jutott be sok. Magánélete se nagyon volt az itt élőknek. Kút hiányában az összegyűjtött esővizet itták, a ruhákat nem mosták, csak füsttel kergették el belőlük a tetveket és bolhákat. (Az erre a célra kialakított "füstölő szoba" ma is látogatható.)

dsc03691.JPG

dsc03698.JPG

A vár a cromwelli háborúk idején már félig romos állapotban volt, de az angol csapatok még akkor is bázisuknak használták egy darabig, majd a XVIII. sz-ban végleg elhagyták lakói. Soha nem renoválták, nem építették újjá és sosem alakították át, így (még ha romjaiban is) a normann várépítészet egyik eredeti remeke maradhatott.

trim-castle-artist.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr677538144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása