Howth, a tenger ölelésében
2015. május 14. írta: Kelta Vándor

Howth, a tenger ölelésében

Szerző: Simonffy Zsuzsa

dsc_0035.JPG

Howth, Dublin egyik hangulatos városrésze egy különálló, Ír-tengerbe nyúló félszigeten fekszik, a Dublini-öböl északi végében. Közkedvelt hétvégi kirándulóhely közel a városhoz és könnyen megközelíthető a városközpontból akár busszal, DART-tal (helyi gyorsvasút) vagy autóval indulunk is neki. Napsütéses időben biztosan telt ház van ebben a hangulatos halászfaluban, hiszen a kikötői mólók,  a friss tengeri fogást kínáló halboltok gazdag választéka, a színes halászhajók rozsdamarta tatjánál felbukkanó fókacsapat, a termelői piac, a kikötő mellett megbúvó kis játszótér minden korosztálynak elfoglaltságot biztosít.

dsc_0020.JPG

Pár évvel ezelőtt még lehetett a helyi halboltokban vett hallal is etetni az öbölbe gyakran betérő fókákat, manapság már meg kell elégedniük a halászhajókról lepottyanó maradékokkal, de azt hiszem, még így is igazán királyi dolguk van:) Ha szerencsénk van, a halászhajókkal tömött öbölben ma is találkozhatunk velük, amint hűséges "kutyaszemeikkel" reménnyel telve lesik majd minden mozdulatunkat, hátha valaki behajít nekik valami csemegét.....hiába. Ezzel együtt kicsiknek-nagyoknak nagy élmény a jelenlétük. Mi a félsziget túloldalán is többször találkoztunk fókákkal, sőt egyszer egy delfincsapat is elúszott előttünk a naplementében. Elvétve, főleg a nyári hónapokban (május-augusztus) még bálnákat is megcsodálhatunk a félsziget déli oldalánál elvonulni, de ez igazán ritka jelenségnek számít itt a partközeli vizeken. (...és ha néha előfordul, az még a helyi újságba is bekerül: http://www.rte.ie/news/2010/0715/133398-whale/ )

dsc09984.JPG

dsc09987_1.JPG

A DART-állomástól 10-15 percnyi sétával eljuthatunk a howthi kastély épületéhez, mely a mai napig magántulajdonban van, így látogatni is csak előre megbeszélt időpontban lehetséges. Maga a család egyik tagja kalauzol végig a rezidencián. Ez az épület az egyik legrégebb óta lakott épületként van számon tartva egész Írországban (a kastélyról további információ itt: http://howthcastle.com/). Ha valaki szereti a konyhakalandokat, a kastély hangulatos györgy korabeli stílusban berendezett konyhája jobbnál jobb főzőtanfolyamokkal várja az érdeklődőket (infok itt: http://www.thekitcheninthecastle.com/ ). És amit csak mi is nem olyan régen fedeztünk fel: a kastéllyal szemben, de szintén a birtok területén bújik meg egy hangárban Írország közlekedési múzeuma tele régi (és nem is annyira régi, de már nem használt) kétszintes villamosokkal, buszokkal, Guinness sörszállító teherautóval és még sok más felfedeznivalóval. (a múzeumról még többet itt: http://www.nationaltransportmuseum.org/)

dsc_0089.JPG

dsc_0085.JPG

dsc_0077.JPG

Ha pedig szívünk szerint inkább magunk mögött hagynánk a "városi" nyüzsgést, a félszigeten erre is van mód, hiszen gyönyörű tengerparti utakon csatangolhatunk kedvünkre. A túraút a településről indulva körbevezet a félsziget sziklákkal és öblökkel szabdalt keleti és déli oldalán (ezen a linken többféle útvonal-variációt is megtaláltok: http://howthismagic.com/walking-loops/), majd a félsziget dimbes-dombos hegyeit átszelve könnyedén visszajuthatunk kiindulási helyünkre.

dsc03371.JPG

kép: A Baily-világítótorony a túraútról

És ha hallgattok ránk, érdemes a helyiek egyik kedvenc kis zúgát is felkeresni, a Jameson-beach sziklás partjával és apálykor felszínre kerülő medencéivel egy szélvédett öbölben bújik meg a déli oldalon, ahova egy vadregényes, meredek kis ösvény vezet le a magasban kanyargó túraútról:)

dsc_0044.JPG

kép: Jameson-beach, háttérben a Baily-világítótorony

Ha Howthról indulva túl hosszúnak ígérkezik a kirándulás, érdemes leparkolni inkább a félsziget csúcsához közelebb, a Summit Inn környékén, ahonnan egyszerűbben is kijuthatunk a parti útra, mint magán Howthon átgyalogolva. Na és talán az sem elhanyagolható szempont, hogy  a túrából visszatérve pihenésképpen betérhetünk egy hot whiskeyre is, hogy megkóstoljuk az írek  nagyon népszerű, forralt borhoz hasonlatos meleg italát:) (elnevezések: hot whiskey, hot toddy, hot totty, hot tottie: whiskey, víz, méz, szegfűszeg és fűszerezés kedvünkre, mindezt melegen természetesen). Könnyen van esély rá hogy itt valaki akár Larry Mullenbe, a U2 dobosába is belefuthat, aki ezt a mesés félszigetet választotta otthonául. És ha már U2,  akkor ugye megbocsátjátok, ha ismét jön egy régi nagy kedvencem tőlük:)

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr607456022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása