Vico, a kedvenc úszóhelyünk idén nyáron
2022. július 19. írta: SimonffyT Zsuzsa

Vico, a kedvenc úszóhelyünk idén nyáron

A Killiney-hegy alatt futó Vico Road anno 1889-ben épült, ez Dalkey egyik leglátványosabb útja, tele villákkal, az Ír-tenger ezüstösen csillogó kékségére néző házakkal. Ezeken a napsütéses nyári napokon könnyen egy mediterrán domboldalba képzelheti magát az ember lánya, annyira bársonyosan simogat a levegő, annyira hasonlóak a fények és illatok. Itt még a villanevek (Milano, Capri, Mount Etna stb..) is az olaszos hatást erősítik.

vico015.JPG

vico004.JPG

vico018.JPG

Az út alatt megbújó, sziklás úszóhely beceneve ‘the Vico’ vagy ‘Hawk Cliff’. Már egy évszázada is népszerű volt a helyiek körében. Igaz akkoriban még kizárólag férfiak úszhattak itt. A nőket meg is büntették, ha nem a számukra kijelölt helyen mentek be, ami egy teljesen másik partszakaszon volt…. Szerencsére ezek az idők elmúltak, ma már bátran úszhat itt kedvére bárki, akinek megfelel a 12-13 fokos tengervíz.

vico013.JPG

vico005.JPG

vico007.JPG

Ӧsszeszedtem nektek néhány hasznos tippet a helyhez, ha Dublinban élve/járva kedvetek lenne kipróbálni:

1. Az első és legfontosabb, hogy egyáltalán ráleljünk: a Sorrento Park felől érkezve a Vico Rd-on találtok a falon egy kis nyílást, ott kell a lépcsőkkel tűzdelt ösvényen lesétálni. (SatNav a lejárόhoz itt: 53.269209, -6.097983) Az ember hamarabb hallja meg a hullámzúgást, mint meglátná magát a kis fehér öltözőt a sziklafalhoz lapulva. Viszonylag kicsi a hely, vannak korlátok és létrák, melyek segítik a vízből ki- és beközlekedést. Ami nekem a legjobban tetszik, az a kis tengervizes dagálymedence, ahol egyrészt a víz is kicsit melegebb tud lenni, ha süt a nap, másrészt szelesebb időben itt nem tombolnak úgy a hullámok, mint kint a nyílt vízen. Persze ez úszáshoz túl kicsi, mártόzáshoz ugyanakkor baráti.

vico014.JPG

vico011.JPG

vico002.JPG

2.Sok helyi reggelente lejár ide úszni egész évben. Arra érdemes figyelni, hogy ez nem egy vízimentők által felügyelt fürdőhely, vagyis mindenki a saját felelősségére lubickoljon itt a hideg vízben ismerve a saját határait (nyári vízhőfok: max 13-14 C). Véletlenül se maradjatok benne sokat melegben sem. Hasznos tipp: jό időben is vigyetek magatoknak egy kapucnis meleg felsőt, amibe bele lehet burkolόzni majd törülközés után. A meleg ital termoszban a kocsiban szintén életmentő lehet!

vico008.JPG

vico010.JPG

vico006.JPG

3.Dalkey maga 10 km délre fekszik Dublintόl, előnye, hogy DART-tal (helyi vonat) is ki lehet jönni ide a belvárosbόl. Autόval a parkolás hétvégén kihívás, ugyanis a Vico Roadon nem lehet parkolni, keskeny is hozzá, szόval inkább a Sorrento Road környékén keresgéljetek helyet. A Dalkey vonatállomásnál van a legközelebbi könnyebb parkolási lehetőség, az 10-15 perc séta innen.

vico003.JPG

4.A hagyományos karácsonyi úszásra december 25-én ide is rengetegen jönnek ki úszni egyet. Ha bele nem is mentek, érdekes karácsonyi program 25-én délelőtt a fagyos vízbe ereszkedőket meglesni, főleg ha szép az idő is. A röhej egyébként az, hogy télen is 9-11 fok a víz, alig hűvösebb, mint nyáron (12-14 C). Hiába, az όceán kicsit más víztömeg, mint egy zárt tenger.

vico009.JPG

5.Ahogy ereszkedtek lefelé az ösvényen a Vicohoz, jobb kéz fele észrevehettek egy hatalmas, fehér kövekből kirakott ‘7 EIRE’ jelet. (EIRE jelentése Írország az ír nyelvben).  Ez egy II. világháborús relikvia, Írország partvonalán körben számos helyen találkozhattok ilyennel, főleg fokokon, félszigetek legvégén. 1942-43 folyamán rakták ki őket, a múlt satnavjai ezek: ezekkel jelezték a sziget felett átrepülő amerikai bombázόknak, hogy semleges ország, vagyis Írország felett repülnek. 80 db van belőle a sziget peremén stratégiai pontokon, ez itt éppen a 7-es számú.

vico016.JPG

6. A kavicsos, sekélyebb partok kedvelőinek érdemes pár száz métert délebbre menni a Vico Roadon, hogy a White Rock Beach ösvényéhez érjenek. Ott lehet csak térdig is gázolni a vízbe, vagy a hullámok elől rohangálni ki-be, ha valaki nem szeretne kifejezetten úszni. Ez egy másik nyílást jelent a falon, itt tudtok elindulni hozzá a Vico Rd-ról: 53.267848, -6.104642  és így néz ki:

dsc09050.jpg

dsc09074.jpg

És ha már úgyis Dalkeyban jártok, a környéken még ezeket ajánlom felfedezésre, válogassatok belőle magatoknak egy dél-dublini teljes aktív naphoz: maga Dalkey nagyon hangulatos, elugorhattok ide ebédelni vagy kezdhettek reggel ott egy kávéval; az eldugott Sorrento Park egy sétára, főleg, ha a Sorrento Roadon parkoltok; Dalkey szigete hajόval; Dalkey Castle; a Killiney-hegy túraútjai a Vico Rd felett; a szintén tengerparti Dun Laoghaire egy sétára vagy ebédre, ott a Tengerészeti Múzeum, ami egy egykori templomban van berendezve; a James Joyce Tower & Museum; a Forty Foot fürdőhely; Sandycove Beach (kisebb gyerekekkel ajánlom, védett, homokos öböl);  Seapoint, vagy a Kilruddery House & Gardens egy hangulatos kertlátogatásra.

Klassz nyári, dublini felfedezéseket nektek!

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr7917886001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása