A charleville-i kastély titkai
2018. április 17. írta: Kelta Vándor

A charleville-i kastély titkai

Amikor vendégek jönnek hozzánk ide a szigetre, szinte mindig elhangzik a kérés: "Menjünk el egy igazi kísértetkastélyba!". És bevallom, én ilyenkor kicsit bajban vagyok, mert azzal együtt, hogy több, mint 30000 vár/kastély (illetve ezeknek különböző állapotban fellelhető maradványa..) van szerte az Ír-szigeten (beleértve persze Észak-Írországot is), és soknak van olyan híre, hogy kísértetek járják, ennyiből is nehéz megtalálni azt a bizonyos 'igazit'!  

kv_apr8_008.JPG

Ezek egy része ugyanis vagy hotel, és mint ilyen, már teljesen át van alakítva mai igényekre (sokszor eredeti elrendezését is elveszítve), így ha nem ott száll meg az ember, inkább csak a parkjában bóklászhat. Az is lehet, hogy magántulajdon és a tulajdonos nem fogad látogatókat, vagy egyszerűen rom és a 'jó hírén' kívül mára nem sok maradt meg belőle. Az is előfordul, hogy annyira eldugott helyen van, hogy pár napos itt tartózkodás alatt nem éri meg a sziget túloldalára elautózni érte, ha amúgy nem mennénk arra.

kv001.JPG

Így aztán nagyon 'megörültem', amikor rátaláltunk Charleville Castle-ra, mert szellemjárta híre ide vagy oda, ennek a sokszor részleteiben is gyönyörűen megmaradt, gótikus stílusú  - neogót, az 1800-as évek elején épült -  várépületnek tényleg van valami szívet tépően búskomor hangulata, és - talán elszigeteltségéből adódóan - megvan az a bizonyos kísérteties bája is. A díszlet hozzá ráadásul egy ősi tölgyfaerdő, ami már önmagában is nagyon ritka látványosság itt a szigeten, és állítólag druidák otthona is volt egykoron.

tukrosfoto_tamaswallner001.jpg

Fotó: Wallner Tamás

A charleville-i kastély még a XIX. sz. elején épült és egész Európában az egyik leginkább kísértetjárta kastélynak van elkönyvelve. 1861 áprilisában egy 8 éves kislány, Harriet (Charleville 3. grófjának lánya) halt meg itt tragikus körülmények között, amikor a lépcsőkorláton csúszkálva igyekezett megtenni a több emeletnyi különbséget a gyerekszoba és az étkező között. Jelenlétét sokan érzékelik a lépcsőn, és más szobákban is. Az első Charleville gróf (Charles William Bury) - az épület megálmodója - állítólag szintén nem tud elszakadni otthonától, így sokan, akik jól ismerik a kastélyt, úgy tartják, az ő jelenléte is egyértelmű.

kv002.JPG

kv003.JPG

A korábbi tulajdonos és családja is csak úgy nyilatkozik, hogy 20 év alatt megtanult együtt élni a különös jelenségekkel (beszélgetések hangja, amikor nincs ott senki; lépések zaja a semmiből, kulcs nélkül magától záródó ajtók; énekhang, gyerekkiáltozás; furcsa fényjelenségek stb..stb..), melyek ugyan furcsák, de egyáltalán nem félelmetesek és számukra ugyanúgy a kastélyhoz tartoznak, mint maga a berendezés. Ebben a videóban a kastély történelméről is mesélnek részletesen (a videó angol nyelvű, 2005-ös), miközben végigvezetnek a termeken, így a felsőbb szinteket is megnézhetitek (és a címmel ellentétben, nem ez a 'most haunted' itt a szigeten!):

 

A kastély az 1800-as évek elején úgy épült, hogy 4 vízöblítéses WC-je (!) és több, mint 60 szénfűtéses kandallója is volt. A mindennapi élet működtetéséhez 80 fős személyzet állt rendelkezésre. Titkos folyosók hálózzák be keresztül-kasul sok-sok rejtekajtóval megbolondítva, aminek igazából a gyakorlati jelentősége annyi volt, hogy akkoriban az volt az elvárás, hogy a 'jó személyzetnek' illett láthatatlannak maradnia. Az 1927-1970 közötti lakatlan és elhagyatott időszakot jelentősen megszenvedte, ma már egy alapítvány kezelésében van, és még nincs is teljesen rekonstruálva.

kv_apr8_003.jpg

kv_apr8_001.jpg

A kastélyvezetés önkéntes alapon történik, így ha nem előre egyeztetett időpontra mentek, csak csöngessetek a kapunál, amikor megérkeztek. Elvileg óránként van vezetés max 6-8 fős csoportokkal, így érdemes egész órára odamenni, és ha hamarabb érkeznétek, még mindig lehet a parkban bóklászni egyet. A kastélynak csak az egyik szintje látogatható, ott kedvetekre szétnézhettek. (TIPP: Magában a kastélyépületben kifejezetten hűvös van, így egy pulóvert vagy kabátot vigyetek magatokkal a látogatásra melegebb időben is!)

anikep02.jpg

Fotó: Annavári-Beke Ani

További információ:

Helyszín: Co. Offaly, Tullamore; SatNav: 53°15'54.6"N 7°30'34.4"W

Link a kastélyhoz: http://charlevillecastle.ie/

Túrák előzetes időpontra: szezonon kívül hétvégente, nyáron (májustól aug. végéig)  hétköznap és munkanap is 11-16-ig, óránként.

(Az extra fényképekért külön köszönet blogunk olvasóinak! :-) )

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr3713838498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása