Kísértetkastélyok nyomában
2016. október 25. írta: SimonffyT Zsuzsa

Kísértetkastélyok nyomában

Írország tele van régi, misztikus kastélyokkal és szellemjárta, vadregényes romokkal, így nem véletlen, hogy egyáltalán nincs nehéz dolgom néhányat összeszedni erre a kísérteties listára sem:) Itt, a smaragdzöld füvű rétek, az omladozó falú várromok, a süppedős tőzeglápok, a sziklás tengerpartok és a vad, háborgó tenger önmagában is kísérteties hangulatú helyszínein állítólag a paranormális aktivitás az egyik legnagyobb a világon. Vagy talán csak a whisky és a sűrű, fekete guinness fogy a kelleténél nagyobb mértékben a hűvös, atlanti szél marta táj otthonos hangulatú pubjaiban és ez okozza a hasonló látomásokat? Na ennek eldöntését inkább persze rátok bízom! Megvallom, általában csak olyan helyekről írunk nektek, ahol magunk is megfordultunk, de az ebben a cikkben szereplő helyek most (legalábbis részben) kivételt képeznek! Aztán hogy fel is keresitek-e a helyeket, vagy esetleg kalandvágyból még meg is szálltok valamelyikben  (ugyanis számos közülük a mai napig is hotelként funkcionál) azt még bőven lesz időtök kitalálni 1-2 pint guinness mellett természetesen:). (Fotó alább: Charleville Forest Castle - forrás: quest.university.eu)

charleville_quest-university-eu.jpg

A 400 éves szellem - Ballygally-kastély, County Antrim

Állítólag minden kastélynak van szelleme, és aligha találhatnál tökéletesebb helyszínt egy kísérteties hétvégéhez, mint az észak-írországi Ballygally-kastély, mely a sziget egyik leglátványosabb részén, a csodás antrimi partvidéken fekszik - tiszta időben - kilátással egyenesen Skóciára.  Az épület története 1625-ig nyúlik vissza, és egyedülálló módon az egyetlen olyan XVII. századi kastély, ami a kezdetektől folyamatosan lakott. Az 1950-es évektől már hotelként üzemel. De a legendák szerint a kastélynak van egy sötét titka is: egy szellem, Lady Shaw. Férje féltékenységből (Lady Shawnak viszonya lehetett egy tengerésszel?) vagy haragból (mert az lánygyermeket szült neki) eszement dühében bezárta Lady Izabellát egy toronyszobába, aki megőrült a fogságban, és kiugrott az ablakon. Az asszony szelleme évszázadok óta kísért a folyosókon, és ha hinni lehet a szemtanúknak, gyakran kopogtat a szobák ajtaján, majd hirtelen eltűnik, és olyankor kísérteties zöld köd lebeg a kastély felett. A szálloda másik híresen ismert kísértete Madame Nixon, akit többen is láttak már selyemruhában sétálgatni a kertben. (Forrás a képhez:http://interact.discovernorthernireland.com - Bővebb infó: http://www.hastingshotels.com/ballygally-castle )

ballygally-castle-hotel.jpg

Kinnitty-kastély, County Offaly

kinnitty-castle-hotel_com.jpg
Először 1209-ben épült itt gótikus stílusú kastély, ami végnapjai felé hotelként funkcionált, majd 1922-ben teljesen leégett. 1928-ban végül mai állapotára rekonstruálták. Néhány fala azonban (pl. a kapolnánál) megmaradt az eredeti szerkezetből és számos szellemtörténet kapcsolódik a helyhez: 2 halószoba is (a Geraldine és Elizabeth nevű szobák) rendszeresen látogatva vannak szellemek által. A hely leghíresebb szelleme mindazonáltal Kinnitty szerzetese, ő egy elég sokak által látott kísértet, szereti az emberek társaságát és elég barátságos is, állítólag egy beosztottal szeret leginkább kommunikálni, sokszor előre megjósolva jövőbeli történéseket is. (Fotó forrása: tripadvisor - Bővebb infó: www.kinnittycastlehotel.com )

A charleville-i kastély

 

charleville_staircase.jpg

A charleville-i kastély a legfélelmetesebbek között van számontartva, anno még a korai XIX. sz-ban épült. A kastélyt körbevevő tölgyfaerdő is több száz éves (bárki bármit is gondol magában a zöld szigetről, ez azért Írországban nagy ritkaság!) és állítólag druidák otthona is volt egykoron. 1861 áprilisában egy 8 éves kislány, Harriet (Charleville 3. grófjának lánya) halt meg itt tragikus körülmények között a lépcsőről lezuhanva. Szellemét sokan látják és érzik is a lépcsőn és éjjelente sikolyok, nevetés hangja és egy fiatal lány énekhagnja is hallatszik. Az első Charleville gróf állítólag szintén itt maradt, hogy megvédje otthonát és szelleme ezért rendszeresen a toronyban sétafikál. A kastélyba látogatók számos megmagyarázhatatlan fényjelenségről is rendszeresen beszámolnak.  (Fotó forrása: pinterest - Bővebb infó: www.charlevillecastle.ie)

 spring_hill_house.jpg

Észak-Írország egyik legbarátságosabb szelleme a Springhill-házban tengeti "légüres" napjait: Olivia Lenox Conyngham szeret a kertben és a házban végiglebegni és állítólag imádja, ha látogatók érkeznek hozzá! (fotó forrása: http://ww2ni.webs.com/countylondonderry)

Clonony Castle, County Offaly

clonony_discovertheshannon-com.jpg

Ez a XVI. századi, Tudor-stílusú kastély az időszakra legjellemzőbb tulajdonságokkal épült meg anno (pl gyilkos-lyuk; titkos átjárók; 3szintes torony stb..) a MacCoughlan klán által, de VIII. Henrik később Boylen Tamásnak ajándékozta cserébe lánya kezéért, Boylen Annáért. Anna 2 unokatestvére élt itt és csak pár száz méterre temették el őket a kastélyépülettől, amire csak 1803-ban derült fény, állítólag ők is aktívan kísértik a kastélyt, de számos szemtanú számolt be egy csontvázszellemről a torony tetején, akit csak "A sovány ember"-nek becéznek és furcsa fényesség veszi körül, amikor megjelenik. (fotó forrása: www.discovertheshannon.com - more info: www.offalytourism.com)

crom_castle_west_wing-04.jpg

Fermanagh-megyében fekszik a csodás Crom-birtok: saját szellemösvénye is van a tó körül a gyakran szellemjárta helyeken, és állitólag manapság is nagyon sok kísértetet látni errefelé.(forrás: http://cromcastle.com/)

Leap kastély, Írország

Ezt a kastélyt a szóbeszéd a világ leginkább kísértetjárta építményei között tartja számon és ezzel - mily meglepő!- persze kivívta az Írország legfélelmetesebb kísértetjárta kastélya címet is:) Az O'Bannon klán építette a XIII. században és azóta a Közép-Írországban található kőből emelt épület minden egyes évszázadot véres erőszak szemtanújaként hagyott maga mögött. Annak ellenére, hogy évszázadokon át romosan és elhagyatottan állt, rendszeresen lehetett gyertyafényt látni az egykori kápolna ablakában. Pont a kápolna számít a legfélelmetesebb résznek, egyszerűen csak Véres Kápolna néven ismert a helyiek között. Itt 1532-ben, több mint 400 évvel ezelőtt Mulrooney O'Carroll egyik fia megölte saját bátyját, egy papot, ráadásul éppen miközben az misét celebrált. Halála előtti utolsó szavaival megesküdött, hogy örökké kísérteni fogja testvérét és mindenkit, aki támogatta őt tettében.

leap_kweeka_co-za.jpg

A kastély renoválása közben a munkások rábukkantak egy rengeteg emberi maradványt és kínzóeszközöket rejtő várbörtönre is, mely csak a föld alatt közelíthető meg egy tolóajtón keresztül. Ide lökték be azokat, akikre fogság várt, majd a szerencsétleneket ott hagyták meghalni. Rengeteg szerzetes kisértetét látták már megjelenni, köztük egy emberét, aki egy nagy hordót görget fel a lépcsőkön csak azért, hogy az lezuhanjon. A kastély legrémisztőbb szelleme a monda szerint azonban egy 'Elemental' nevű erőszakos, birka nagyságú, púpos emberarcú lény, aminek fekete mélyedések vannak a szemei helyén és rothadó hús szagát árasztja magából. De az itt ismert kísértetek listája olyan hosszú, hogy több oldalt is megtöltene, ha mindegyikről egytől egyig írnék nektek itt. Szóval tessék, csak tessék: bátraké az elsőbbség! (Fotó forrása: www.kweeka.co.za - More info: Offaly Tourism)

Dunluce Castle, County Antrim

Ez az egyik kedvenc váram (a maradványa legalábbis:), egyszerűen annyira izgalmas a tengerpart fölé magasodó vadregényes fekvésével, hogy nem lehet azonnal nem beleszeretni a látványba! Egészen közel a Giant Causewayhez sokan láthatjátok, ha arra túráztok és bevallom, fogalmam sem volt arról, hogy ennek a romnak is van saját szelleme, sőt sokak szerint ez az egyik legkísértetiesebb hely a szigeten! (Ha tudom, biztosan nem mászunk be zárás után sötétedéskor és nem mászunk le a sziklákon a tenger felé a barlangnál...:)

belfasttelegraph-co-uk.jpg

 A Dunluce Castle északi fénnyel - na ugye milyen ellenállhatatlan a kalandosabb lelkületűeknek? (Forrás: www.befasttelegraph.co.uk)

A McQuillan-család építette az 1500-as években és 50 évvel később a MacDonnell-ek bitorolták el tőlük. Az angolok többször is elfoglalták a következő 100 év folyamán, míg végre tartósan sikerült rátenniük a kezüket. A MacDonnelleket ugyanis nem lehetett egykönnyen legyőzni és addig támadtak, amíg sikerült a szikla felőli oldalról bemászni a saroktornyoknál.  Itt aztán bosszútól fűtve kérdés nélkül fel is akasztották az angol kapitányt, akinek a legenda szerint nyughatatlan lelke máig kísérti a tornyot! Hát mi vele nem találkoztunk (vagy nem voltunk tudatában), de a kilátás fantasztikus! Aki még csak tervezi, hogy ellátogat Észak-Írországba, az ezt a helyet is vegye fel a listájára mindenképpen! Izgalmas szellemvadászatot Nektek!

*****

Források, referenciák, egyéb információk:

http://www.celticcastles.com/castle-blog/top-10-haunted-castle-hotels-in-europe

http://interact.discovernorthernireland.com/blog/haunted-northern-ireland/

http://entertainment.ie/travel/Five-of-the-most-haunted-places-to-visit-in-Ireland/372114.htm

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr911823851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

furious ewok 2016.10.26. 13:03:31

Ha az ember eleve úgy megy be ezekre a helyekre, hogy tele van a gatyája, akkor biztos lát vagy hall valami furcsát (főleg, hogy az öreg házak, épiületek előszeretettel recsegnek-ropognak). Ha viszont nem tud a történetekről, valszeg semmi különöset nem tapasztal...
süti beállítások módosítása