Hova menjünk túrázni az Ír-szigeten?
2017. február 17. írta: Kelta Vándor

Hova menjünk túrázni az Ír-szigeten?

Tippek, 5letek, régiók

Írországban élve előfordult már, hogy túl sokszor kapod magad azon, hogy az időjárás, a forgalom vagy az ingatlanárak miatt morgolódsz? Nagy kár lenne ezekre pazarolni az időd és energiád! Inkább gondolj bele mennyire szerencsés vagy, hogy legendák és mítoszok szigetén élhetsz, ahol az óceán közelsége, a rendszeres esős-szeles időjárás teszi lehetővé, hogy mindig minden harsányan zöld és friss legyen, a levegő kristálytiszta, a természet pedig hívogató a jobbnál jobb túrákra.

A 900-1000 méteres, nem túl magas csúcsok persze úticélnak sem utolsók: a vadregényes, óceánba szakadó partvonalak, tőzeglápok és lankás hegyvonulatokon végifutó túrautak kalandos helyekre vezethetnek el (főleg ha néha még el is tévedünk:), miközben nincs más dolgod, csak élvezni az óriási szabad tereket (és a túra végén felhörpinteni a jól megérdemelt guinnessedet az egyik helyi pubban)!

A várható szintkülönbség helyett sokszor inkább a túra hossza, a talaj ingoványossága vagy a köd miatt lehet nagyon fárasztó egy út. Szóval térképpel, innivalóval és szendviccsel (télen a korai sötétedés miatt akár egy fejlámpával is) mindig szerelkezzetek fel, ha hosszabb túrára mentek és főleg, ha nincs helyismeretetek! Nézzünk néhány kiemelkedő túraútvonalat, amit bátran kipróbálhatsz a szigeten. Egész egyszerűen mozdulj ki a szabadba és fedezd fel a környéket!

1. Kezdjük is mindjárt az egyik legkihagyhatatlanabbal: Causeway Coast Way. A 33km hosszú, tengerpart mentén futó útvonalhoz elképesztő kilátás társul, ráadásul olyan látványosságokba botlasz 'csak úgy', mint maga az Óriások lépcsője vagy a Carrick-a-rede kötélhíd. (Észak-Írország, County Antrim)

causeway_coastway_blog.jpg

2. Divis Ridge Trail: 4.2 mérföldnyi túraút kápráztató kilátással, enyhe kaptatókkal. Állitólag a legjobb kilátást nyújtja Belfast városára! Valaki megerősítené, please? (Észak-Írország, County Antrim)

3.The Kerry Way: Írország egyik legnépszerűbb túraútvonala. Mivel 200 km-ről van szó összességében, nyilván nem egy nap alatt fogod bejárni (min. 1 hét ajánlott az egészhez), de a látvány itt is felülmúlhatatlan, így megéri legalább egyes szakaszait bejárni. Az Iveragh-félszigeten körbefutó ösvény sokszor régi kocsi- és gyalogutak nyomán halad végig. (Co.Kerry)

kerryway1.jpg

4. Slieve Donard Walking Route: 9km-es út - kb 5 órát számolj a teljesítésére - elég meredek szakaszokkal tarkítva. Ha egyszer feljutsz, a kilátás szemet gyönyörködtető. (Co.Down)

5. Coumshingaun Loop Walk: 7.5km-es séta, de szánj rá legalább 4 órát mivel kimerítőbb mászós szakaszok is vannak benne! És megint: a kilátás miatt persze megéri!(Co. Waterford)

6. The Wicklow Way: A jól ismert Wicklow Way a maga 133 km-es hosszával D-Dublintól fut keresztül a Wicklow-hegységen. Könnyedén bontható rövidebb szakaszokra. Lenyűgöző kilátással a Wicklow-hg kietlen vonulatai, gyors folyású hegyi patakok, érdekes alakú tavak, hangulatos vendégházak, tőzeglápok, vízesések, hegygerincek mentén halad és Glendalought is érinti. Részletek itt. (Co. Wicklow)

dsc08720_1.JPG

dsc08481.JPG

7. Connemara Way: Az írországi vadnyugat:) Ez a régió önmagában is igazán lenyűgöző (egy régebbi poszt itt), Írország egyik legszebb szegletének tartják! A Croagh Patrick, Írország szent hegye is az útvonal része és magában Westport városában van a végállomás. A kulcs, hogy menetközben állj meg néhány igazán ritkaságszámba menő pubban kicsit felfrissülni, mert a 79 km-es útvonal ideálisan 8 nap alatt teljesíthető csak:) Persze ha van rá opció, lehetőleg egy szárazabb időszakban vágjatok neki az útnak. (Co. Galway)

8. The Dingle Way: Kerry mindig első helyen szerepel, ha túrázásról van szó, na meg a táj szépsége sem elhanyagolható ugyebár! A Dingle way az egyik legnépszerűbb túraút az országban, 180 km hosszú és egyike volt az első országos túraútvonalaknak. Persze nem is bírod majd abbahagyni csak úgy! Edzettebbeknek ajánlott inkább! Magáról a félszigetről posztunk itt. (Co. Kerry)

dingleway.jpg

9. The Glen of Aherlow: 2-től 10 km-ig mindenkinek mindenféle verzió létezik: családdal vagy anélkül, edzetten vagy kevésbé, sétálgatva vagy erőltetett menetben remek szórakozás! (Co.Tipperary)

10. Slieve Blooms Way: Ez a viszonylag elszigetelt részen fekvő hegység egy kiterjedt alföld közepén fekszik, legmagasabb pontja 527m. A hegység csúcsáról messze el lehet látni tiszta időben. Az útvonal közel 60 km hosszú kört alkot, ami kb 4 nap alatt teljesíthető. Ugyan 1275 m-es szintkülönbséget kell menetközben leküzdeni, de jelentős emelkedőkre nem kell számítani. Rengeteg különböző túraút közül választhatsz, így biztos, hogy mindenki megtalálja majd a magának valót! Részletek itt. (Co. Laois; Co. Offaly)

11.Slieve League: Az 595m magas óceán fölé magasodó sziklákat legemlékezetesebb, ha egy verőfényes nap végén naplementénél csodálod meg. 4-6 órás mászással túraúton több irányból is megközelíthető, de érdemes akár csak 1-2 km-t is felmászni a látványért, ha vki esetleg nem annyira elszánt, hogy végigcsinálja pl a 12 km-es kört. További részletek itt. (Co. Donegal)

slieve-league-cliffs.jpg

12. The Burren: A Wild Atlantic Way egyik legizgalmasabb része! Na és persze magának a szigetnek is! Számos különféle nehézségű útvonalból lehet választani. Link itt. (Co. Clare)

13. Errigal Mountain: Írország északi felébe felutazni igazán megéri annak, aki szereti az elhagyatott és vadregényes helyeket. Donegal mindig igazi kihívás! Az egyik legvadregényesebb és legizgalmasabb szeglete ez a szigetnek. (Co. Donegal)

14. Beara Way: A Kerry Way tesója, sűrűn teletűzdelve történelmi emlékekkel, mocsarakkal, tengerpartokkal. Együtt az egész túra 184 km és kb 9 nap a teljesítése (A Beara ebből kb 50km). De mivel talán ennyit kevesen szánnak rá, nem kell lemondani róla így sem: ha egy 10-20 km-es szakaszt választotok belőle magatoknak, azt könnyedén el lehet érni. (Co. Cork es Co. Kerry)

the_beara_way_cycle_route.jpg

15. The Grand Canal Way: Ezt még a dubliniak sem ismerik annyira, max csak néhány városi szakaszát a csatorna mentén. Valójában még sok-sok mérföldre követheted az utat az ország belseje felé. Rengeteg bringás is jár erre. (Co. Dublin)

16. Slieve Snaght: A 678m-es magasságú csúcs számos különböző útvonalon is meghódítható, attól függően mennyire érzi magát az ember éppen formában. A kilátás mindenképpen jutalma annak, aki végigmássza! (Co. Donegal)

donegal_mts.jpg

17. Circuit of Lake Muskry: A 10km hosszú túra teljesítése kb 4 órát vesz igénybe. Egy kényelmes sétaút lehet családoknak is, gyerekekkel is. (Co.Tipperary) 

18. Slieve Foye: Carlingford városa mellett számos túraútvonal közül választhatunk, van egy 8 km-es körtúra is (kb 3-4 óra). (Co. Louth)

19. Bray Head Loop Walk, Valentia Island: A Valentia-sziget déli részén haladó 7 km-es túra családoknak is kifejezetten ideális és egyáltalán nem nagy kihívás a teljesítése, 2-3 óra alatt nagyon kényelmes tempóban végig lehet ballagni rajta. Egy elhagyott kétemeletes építmény, a Bray-torony magasodik a legmagasabb pontján. A napóleoni háborúk idején (1815) anno még az angolok hagyták hátra a tornyot, jeladóként használták. A látvány csodálatos.... Na mire is?? Hát persze, hogy a Skellig-szigetekre! (Co. Kerry)

brayhead.jpg

20. Howth Head Cliff Walk: Ha valamit, ezt úgyis mki ismeri és minden irányból bejárhatta már akár egyben, akár szakaszonként. Nagyon ismert és népszerű a dubliniak körében, ami persze nem is csoda. Igazából szerintem a szigetre látogatóknak is kihagyhatatlan, főleg ha magában Howthon fejezzük be az egyik jó kis seafood- étteremben vagy a Summit Innben a kirándulást. A teljes túrakör 7 és fél kilométeres, és szinte sehol sem igazán meredek, szintben fut végig a tenger fölött. Amúgy magáról Howthról és a túráról többet ebben a posztban is olvashattok. (Co. Dublin)

dsc_0542.JPG

21. Cronin's Yard Loop: És IGEN, újra Kerryben vagyunk! Ezt a 8 km-es utat 2-3 óra alatt meg lehet járni bárkinek, a szint csak 300m. A tetőről szokásosan remek a kilátás:) Még több Wild Atlantic Way loop walk tipp itt. (Co. Kerry)

22. Az egyik kedvencemet majdnem kihagytam. Szóval a Croaghaun-túra: Írország legnagyobb szigetének, az Achillnak atlanti partvonalán végigfutó túraút. Írország legmagasabb és egész Európa 3. legmagasabb tengerbe omló (688 m magas) sziklafalai tetején halad az út. (No 1. 860m: Hornelen,Norvégia; No.2. 754m: Cape Enniberg, Feröer-szk, Dánia) Tériszonyosok hátrányban:) Írtunk már róla részletesen is itt. (Co. Mayo) És milyen az óceán fentről? Hát valami ilyesmi:

 

23. Bray to Greystones: Dublinból az egyik legideálisabb, egészen könnyen elérhető túraútvonal déli irányban a part mentén. Mivel már írtunk róla részletesebben (amit itt olvashatsz) legyen elég annyi, hogy családosan vagy anélkül is fantasztikus tenger felett futó túra. Ráadásul mindkét végén számos lehetőség kínálkozik enni/inni egyet jutalomként az amúgy sem olyan hosszú út 'megpróbáltatásaira'! (Co. Dublin)

További linkek túraleírásokkal itt (ha vkinek van még használható/bevált linkje ehhez, légyszí kommentben írjátok meg és csatolom. Köszönöm!):

http://www.irishtrails.ie

http://www.causewaycoastway.com/

http://walksireland.com

http://www.discoverireland.ie/walking

http://www.walkni.com/walks

http://www.activeme.ie/guides/walks

http://www.walkingandhikingireland.com

http://www.walkingroutes.ie

http://www.goconnemara.com/

http://www.kerryway.com/

http://www.wicklowway.com/

http://www.wicklowwalks.com/

És végezetül még egy könyv is, amiből mi pl egész sokszor készülünk. Az egyik legelső beruházásunk volt, amikor a szigetre költöztünk, szívből ajánlom mkinek: Walking in Ireland/Lonely Planet

És ha már könyvek (van e-könyv is némelyikből), jöttek még 5letek részletes túra- és útleírásokkal (megvásárolhatóak pl itt: http://www.cotswoldoutdoor.com/ie vagy itt is pl. www.easons.com ):

Kevin Korkoran: West Ireland Walks (Mayo, Galway, Clare) - O'Brian Press, 2012

Kieron Gribbon: Ireland's County High Points: A Walking Guide - Collins Press

Collins Press sorozata: A Walking Guide (külön-külön megyénkénti/régiónkénti bontásban)

Helen Fairbairn: Ireland's Best Walks: A Walking Guide - Collins Press

Helen Fairbairn: Northern Ireland: A Walking Guide - Collins Press, 2012

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr8412268502

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Dublini bennfentes - Amiről csak egy helyi tudhat 2017.02.19. 08:41:03

Mórocz Ági Bemutatom Dublin Top 10 látnivalóját – de nem most. Inkább igazi élményvadászokat csábítok kihívásra, olyanokat, akik többre vágynak, mint a sztenderd turistalátványosságok. Ígérem, semmi olyat nem fogok ajánlani, ami elcsépel...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ziebi31 2017.02.17. 16:51:30

Ez szuper volt, köszi-köszi-köszi! :)

Kelta Vándor 2017.02.17. 19:21:33

@Ziebi31: Haha, micsoda öröm:) De jó! Köszi! Amúgy meg hozzáírtam még egy túrát: az Achill-sziget majdnem lemaradt....

Ziebi31 2017.02.17. 19:42:31

Elmentettem magamnak az oldalt. :)

Engem most legjobban az érdekelne amúgy, hogy csupán vonat-busz kombóval hova lehet eljutni. (Autó- jogsi folyamatban, még újak vagyunk itt, de a fenekünkön már nem bírunk megülni. :D ) Lehet már írtatok róla, még nem olvastam mindent (szintén, folyamatban :D )

Kelta Vándor 2017.02.18. 11:08:07

@Ziebi31: Szia, ha nincs autó, úgyis lehet persze, csak lényegesen macerásabb tud lenni és hosszabb utazási, eljutási idokkel kell számolni egy-egy helyre. Vannak domestic repulojaratok is amugy, de a szigeten 2 olyan busztársaság van, amit használni tudtok: bus éireann- www.buseireann.com - csúcsszezonban nyáron sokkal tobb a jaratuk! (check out their expressway timetable!) Eszak-Iro-ban az Ulsterbus (www.translink.co.uk - ez busz es vonat eszakon!) Plusz van rengeteg magantarsasag is. Nezzetek meg ezt az oldalt is: www.straytravel.com) Regebben volt egy 4 honapos berletuk, amivel csak fel-le lehetett ugralni a minibuszaikra...Megvallom, mi mindig autoztunk, szoval online nezzetek utana!! A vonathalozat kevesbe kiterjedt, de a nagy varosokba (Cork, Waterford, Galway, Limerick, Belfast) gyorsabban eljutsz! arra itt tudtok ranezni: www.irishrail.ie.

Ha másnak van konstruktiv 5lete/tapasztalata akár eszakrol, akar delrol, ami mukodott auto nelkuli utazashoz, please irja itt be kommentben! Koszi mkinek!

Ziebi31 2017.02.18. 13:45:09

Köszi!
Az ulsterbuszt és a vonatot rendszeresen használjuk, szerencsére nagyon jó a netes menetrednjük, jó és kényelmes a szolgáltatás. (van wifi a buszon-vonaton)
Ami nekünk meglepetés volt, hogy kiderült, van olyan hogy családi jegy, amivel 1 napig bármennyit utazhat egy min. 4 fős család a vonaton, és összesen 15 fontba kerül. Lehet hogy ez változott valamennyit, de érdemes rákérdezni mindig, nekünk felajánlották, de hátha nem mindig szemfüles a jegykiadó emberke.
süti beállítások módosítása