Az írek nappalija: a pubok
2016. február 26. írta: Kelta Vándor

Az írek nappalija: a pubok

Az írek igen könnyedek és vendégszeretők, Dublint színes kapuk és hangulatos, autentikus pubok jellemzik, főleg ha valaki a Temple Bar negyedbe téved, ami ugyan manapság sokkal inkább a turisták világa, mintsem a helyieké. Na persze a fővárost elhagyva sem kell lemondani a sör és a whisky okozta áldott jóhangulatról (és a fogyasztásukról sem természetesen:), hiszen bárhova is tévedünk, lépten-nyomon pubokba botlunk majd.

img03558.jpg

The Kings Head Pub (ford: A király feje) Galwayben, nevét onnan kapta, hogy tulajdonosa volt a kivégzője I. Károly angol királynak anno 1650-ben (Forrás: http://thetravelcafefrommikerosstravel.typepad.com)

Maga a szó "pub" az angol public house rövidült alakja és habár talán ezt közép-európai szemmel nehéz megérteni, de úgy lehet elképzelni, mint az adott település vagy környék lakóinak közös nappalija: ivóhely, szórakozóhely, társalgóhely, játszóhely, családi és baráti összejövetelek központja, egyszóval a közösségi élet alfája és omegája és mint ilyen erős közösségformáló szereppel is bír.

ireland-pub-names.gif

 ír pubnevek (Forrás: irishpubposters.com)

Nyilván ez a mai felgyorsult, és talán inkább egyénekre, mint közösségekre kondicionálódott, és a média befolyásával is erősen átitatott nyugati társadalmi berendezkedésben messze nem ugyanolyan szerepet játszik már, mint évtizedekkel vagy évszázadokkal ezelőtt, de jelentősége az angolszász világban ettől függetlenül ma is óriási: egyszerűen nincs családi élet pubozás nélkül, amit persze megkönnyít, hogy a gyerekek is bátran betérhetnek (van ahol szabályozva van, hogy mikor) és a pubok teljesen füstmentesek. Hétvégente vagy ünnepnapokon a pubok tele vannak komplett családokkal, gyerekektől szülőkön át a nagyszülőkig, akik együtt söröznek, szórakoznak, társalognak az élet kisebb es nagyobb ügyes-bajos dolgairól.

1_brazen_head_3.jpg

The Brazen Head Dublinban, Írország legöregebb pubja (cca 1198) (Forrás: www.irishcentral.com)

Ebből természetesen maga a miniszterelnök sem maradhat ki, ő is ugyanúgy lejár a pubba sörözni, és teljesen szabadon vegyül a néppel. Az ír futballbajnokságot pedig szinte kötelező a barátokkal együtt végigdrukkolni még akkor is, ha éppen ellenséges csapatoknak drukkolnak. A szurkolók a meccs után is együtt söröznek a pubokban, mindnyájan egyik vagy másik csapat színeiben és habár erősen "sörgőzös" hangulatban, de többnyire teljes békességben egymással és az eredménnyel, bármi legyen is az. Na és ezek után szerintem azon sem kell nagyon csodálkozni, ha útbaigazítást kérsz, egy helyi sokszor egyszerűen az útba eső pubok nevét sorolja fel tájékozódásul: "..az O'Neill-nal fordulj jobbra, menj tovább egyenesen a Hairy Lemonig, ott fordulj az első lehetőségnél balra és a Tipsy Crow után hamarosan meg is látod a célt balkéz felé."

kings-head-00191.jpg

Egy tágasabb angol pub (Forrás: http://www.kingsheadllandovery.co.uk)

Minthogy alapvetően angol "találmányról" van szó, a pubok elsősorban az Egyesült Királyságban, Írországban, valamint a nemzetközösséghez tartozó további országokban terjedtek el szélesebb körben. Legfontosabb terméke a helyben főzött csapolt sör, de ma már persze ez is kevésbe gyakori, és számos különböző sörmárka közül választhatunk kedvünkre. A régebbi pubok még önálló házként léteztek, és ha szállást is lehetett bennük kapni, fogadóként működtek (akkor a nevük inn vagy hostelry-re módosult). A puboknak azonban alapvetően a helyi sör adja meg sajátos hangulatát és emlékezetes ízét. A harsányzöld dombok között megbújó elszigeteltebb településeken sokszor a pub napközben újságosként vagy vegyesboltként is funkcionál.

dickmacks_travelirelandmagazine_com.jpg

A Dingle-félsziget egyik híres pubja, a Dick Mack's belülről, az egyik legjobb whiskybárok egyike (Forrás:www.travelirelandmagazine.com)

Írországban persze minden pubban árulnak Guinnesst. A guinness eredete ír, és a pubokban árult draught változat nem is túl erős (4,1-4,3% közötti az alkoholtartalma). A pub-ban felszolgált sör lehet előre gázzal feltöltött, nyomás alatt álló sör ("keg beer"), de a legjobb a hordóban érlelt "cask-conditioned", azaz az igazi angol ale (real ale beer). Fületlen korsóban, azaz pohárban szolgálják fel a csapolt sört, vagy annál is kisebb pohárban. A poharat színültig megtöltik, néhány milliméter habbal, (a törvény szerint a hab maximum 5% lehet vagy 1/4 inch) ennél többet csak külön kérésre adnak. A sört a pultnál kell kérni, és akár ott helyben, akár egy kedvünkre választott asztalnál is fogyasztható, de külön felszolgálás nincs.

images_1.jpg

(Forrás: kuderik.blogspot.com)

Minden pubnak megvan a saját törzsközönsége, akiket angolul egyszerűen csak "regulars"nak hívnak. A pubot, ahová általában lejárnak "local"-nak hívják, ami lehet akár a lakásukhoz legközelebb eső pub, de lehet a munkahelyhez legközelebbi is, ha a barátok is odajárnak, vagy ott ízlik a sör igazán, kinek kedve szerint.

100409bso_flahertys_pub.jpg

(Forrás: thedinglenews.ie)

Egyes pubok kifejezetten úgy vannak megépítve, hogy külön bejáraton jöhetnek be az alkalmi betérők vagy az étkezni vágyók, egy másikon a játszani (pl darts-ot) vagy tévézni szeretők, a félrehúzódók és a törzstagok, a pult azonban központi helyen van, és mindegyik helyiséggel érintkezik, a sörcsapok pedig többszörösen megismételt csoportban találhatók. A pubok ablakait gyakran homályos üveggel fedik, hogy ne lehessen belátni az utcáról, talán azért, hogy ne legyen egyértelmű, kik járnak oda (azt úgyis minden helyi tudja) vagy azért, hogy a bentiek nyugiban tölthessék el azt a pár órát kedvükre?

thejournal_ie_john_mulligan_pub.jpg

John Mulligan Pub (Forrás: thejournal.ie)

Van néhány alapvető különbség is az angol, a skót vagy az ír pubok között, még ha külső szemlélő számára ez nem is igazán feltűnő: az angol pub nagyméretű, erősebb megvilágítással, berendezésileg inkább társalgásra, vitákra ösztönöz, kiváltképp, ha a helységben nagy képernyőkön sportesemények láthatók. Az ír és a skót pubok homályosabbak, elkülönített asztalokkal és székekkel, esetleg több kisebb teremben. Itt a berendezés gyakran fából készül. Ráadásul az angol pubok gasztronómiai kínálatában jóval többféle sör szerepel és nagyobb az ételkínálat is (pl klasszikus pudingok, sültek stb). Az ír pubokban a sörökön kívül jelentősebb a whisky, a likőr és a tömény szeszből készült italok kínálata az édestől kezdve egészen azokig, melyeknek összetétele nem is igazán ismert. Az ételek itt inkább könnyű, gyors ételek, szendvicsek és sültek, vagy akár egyszerű chipsek. Ugyanakkor mindegy hogy egy nagyvárosban vagy egy kis vidéki faluban jársz éppen, bármilyen pub-ba tévedsz is be, biztosan családias, baráti légkörre lelsz és a szürke, ír égbolt alatt a hangok, az ízek, a vágyak hirtelen mind túlságosan is valódinak tűnnek majd...

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Pub

http://www.sorlap.hu/index.php?cikkid=20080915_01

http://www.ceretti.hu/blog-hu/Pub-berendez%C3%A9se:-sk%C3%B3t,-%C3%ADr,-vagy-angol-183.html

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr598421454

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A 12 Pub Kihívás - Így élj túl egy dublini ivótúrát 2016.02.26. 22:08:00

| Mórocz Ági | December 24., szenteste. Amíg Magyarország csomagolópapír tépkedési lázban ég, addig 2500 kilométerrel arrébb a Guinness, a Bushmill, és az Aspirin épp  megduplázza egy éjszaka alatt az éves árbevételét. Ilyen ez a tradíció: k...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása