Dunluce vára
2017. március 02. írta: Kelta Vándor

Dunluce vára

Észak-Írország nyugati partján ezt a bazaltsziklákon magasodó romvárat valószínűleg akkor is láttad már életedben, ha esetleg nem is tudtad volna, hogy ez lenne az. Számos képeslap témája, sokszor északi fénnyel együtt fotózzák. A térség egyik legkedveltebb látnivalója és ha már az Óriások lepcsőjét útba ejted, akkor egy rövid kitérőt megér maga a várrom is utána!

garymcgallfoto.jpg

Erőd már évszázadok óta állt ezen a helyen, mire az 1500-as években az első várat a McQuillan-család megépíttette ide. Nekem a szigeten ez az egyik kedvenc váram, egyszerűen olyan lélegzetelállító helyszínen fekszik, és annyira izgalmas a tengerpart fölé magasodó vadregényes fekvésével, hogy nem lehet azonnal nem beleszeretni a látványba! És azt tudtátok, hogy 25 méterrel a vár alatt bújik meg a 'Hableány-barlang' (Mermaid’s Cave)?

dunlucefloorplan.gif

A XVII. sz-ban még Antrim grófjai székeltek Dunluce-ban és alapították meg a hasonló nevű kisvárost is 1608-ban, amiről ma már persze inkább csak az archeologiai feltárások tanúskodhatnak. A kozmopolita kisvárosnak a skót, ír, angol, walesi lakosok mellett a kontinentális Európából érkező polgárai is voltak. Ugyanakkor kereskedelemre alkalmas kikötő hiányában már akkor kudarcra volt ítélve fejlődése.

mermaids-cave-1.jpg

Külön érdekesség, hogy egykoron Winston Churchill is birtokolta (házasságok révén jutott a Churchill család tulajdonába). Amúgy a II. VH alatt a helyet a hajóforgalom ellenőrzésére is használták. Napjainkban inkább közkedvelt turistacélpont és forgatási helyszín (pl. Game Of Thrones).

dunluce01_1.jpg

Jó tudni, hogy gyerekeknek külön kincskeresés is jár a belépővel, bár nem tudom, hogy a hableány végül mutatja-e magát:) Szerintetek?

 

Megközelítés:

Autóval: az A2-es úton kb 5 km-re Portrushtól keletre, a Bushmills felé vezető úton (és igen, ha elég korán érkeztek, utána egyenesen becélozhatjátok a whiskey-gyárat is Bushmillsban:).

vonattal: Belfast-Derry vonalon (Northern Ireland Railways) : Coleraine, Portrush átszállóval (Ulsterbus a vonattól kihoz ide).

túrázva: Portrushból egy szuper látványos tengerparti sétaúton lehet elgyalogolni a várhoz.

(GPS koordináták: 55.2107° N, 6.5796° W)

Referenciák, források, info (jegyek és nyitvatartás):

https://en.wikipedia.org/wiki/Dunluce_Castle

http://www.belfasttelegraph.co.uk/news/environment/50-things-you-probably-never-knew-about-dunluce-castle-28781692.html

http://www.northantrim.com/dunluce_castle_information.htm

http://www.ballycastle.info/places/dunluce/dunluce.htm

(Képek forrása: Gary McGall Photography; www.northernirelandscreen.co.uk; www.discovernorthernireland.co.uk; www.belfasttelegraph.co.uk)

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr2612307347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Guzzista 2017.03.05. 07:34:57

No akkor még egy érdekesség a helyszínekkel kapcsolatban. A Led Zeppelin 1973-ban megjelent "Houses of the holy" c. album borítója, és a belső oldala az általad említett helyeken készült. A külső borítón tisztán felismerhető a Giants causeway, belül pedig a Dunluce kastély. Már kétszer jártam ott, jövőre tervezem harmadszor.

Guzzista 2017.03.05. 07:37:52

Szerintem még az is belefért volna a cikkbe, hogy egy vihar alkalmával a komplett konyha egyszerűen beleesett a tengerbe mivel annyira a szikla szélére építették a várat.

arsenal71 2017.03.05. 20:01:13

Még magyar útmutatóval is rendelkeznek, és dacára, hogy Észak-Írországban vannak, jó az ír bérlet (OPW).
Mondanám, hogy csodálatos hely, de mi nem az itt?

Kelta Vándor 2017.03.05. 23:05:45

@Guzzista: A Led Zeppelin boritorol nem is tudtam, koszi az infot:)
A konyhaval kapcsolatban megoszlanak a velemenyek. Torteneszek szerint az egesz inkabb csak legenda, igy kihagytam.
Van viszont egy "Dunluce" cimu szam Gary Moore 1989-es After the War c. albuman. itt a link: www.youtube.com/watch?v=sCHTasLxtnA
Nekem szemely szerint kisse tul melankolikus, de a hangulata tenyleg nagyon passzol a helyhez, vitathatatlan...
süti beállítások módosítása