Az Ír-sziget 10 különleges tengerpartja
2017. június 21. írta: Kelta Vándor

Az Ír-sziget 10 különleges tengerpartja

Írország kapcsán viszonylag keveseknek ugrik be elsőre, hogy pont a tengerpartokat látogassa, de egy igazán meleg nyári napon a legjobb időtöltés felkeresni belőle egy nektek tetszőt, mert a lehetőségek még magában a fővárosban, Dublinban is korlátlanok (erről itt és itt írtunk már)! A sziget bővelkedik gyönyörűbbnél gyönyörűbb partokban, akár homokos, akár sziklás, akár hosszan elnyúló és nyitott, vagy éppen barlangos és zegzugos a kedvencünk. Ráadásul garantáltan nem kell tömegekre számítani egyiken sem! Az igaz, hogy a vízhőfok sem mediterrán, mitől is lenne egy ilyen óriási, óceáni víztömegben, de a kaland garantáltan egyedülálló lesz még akkor is, ha esetleg valaki lemond a fürdésről.

dsc_0591_1_1.JPG

Önmagában is felüdülést és megtisztulást tud adni egy part, akár futunk, meditálunk, jógázunk, vagy csak szimplán bámulunk ki a fejünkből és mezítláb sétálgatunk a hullámok nyaldosta, bordás fövenyen kedvünkre. Nekem például kedvenc beszélgetéseim tengerpartokhoz kötődnek, nincs is annál jobb, amikor az ember a legnagyobb gondjait szélnek (vagy hullámoknak:)) ereszti és a természet törvényeire bízza a megoldást! A gyerekek meg úgyis feltalálják magukat, és felénk se néznek, amíg meg nem éheznek, így ha családdal megyünk is nyugiban elmélkedhetünk! (Piknikre persze készüljetek, hogy az éhes szájakat legyen mivel betömni, mert most az eldugottabb partok listája következik!)

1. Murder Hole, Co. Donegal

Semmilyen út nem vezet téged el ide! Egyértelműen tudnod kell mit és hol keress! Ha nagyon nincs tipped, a helyieket persze megkérdezheted, de mivel a környéken csak néhány tehén meg szamár kószál, azt is jóval előtte kell megtenned. Na persze ez csak hozzáad az élményhez.

dsc_0302_2.JPG

Mivel már egy egész cikket szenteltünk ennek a helynek korábban, nem is részletezném tovább, de tény, hogy egyszerűen kihagyhatatlan, ha az északi Donegal-megye is a listátokon van! Apálykor menjetek, hogy a barlangokat is be tudjátok járni és piknikkel meg extra száraz ruhával készüljetek! Az úszás itt egyértelműen nem ajánlott az áramlatok, na meg az erős hullámzás miatt! (GPS: 55.2386375, -7.8074943)

2. Baginbun, Co. Wexford

A Dublintól délebbre fekvő Wexfordban (keleti part) is van számos szép partszakasz, ilyen pl a híresebb Curracloe, ahol a 'Ryan közlegény megmentését' forgatták. De Baginbun magán a Hook-félszigeten egy ennél is különlegesebb part, és nagy előnye, hogy általában szélvédett. Az gész partszakasz szélvédett és a nagyobb sziklák is szélárnyékot nyújtanak.  R753 úton Fethard-on-Sea településtől megközelíthető. Van itt is egy Martello-torony, és mind a homokos, mind a sziklás partok kedvelői találnak maguknak való részeket. Dagálykor még snorkellezni is lehet.  (GPS: 52.1765851, -6.8329251)

3. Silver Strand, Co. Mayo

Van egy Silver Strand a Wicklowban is, de ez egy másik! És így néz ki (photo by Peter McCabe):

silverstrand1.jpg

A Mweelrea-hegység és az Atlanti-óceán között húzódva pontosan ott fekszik, ahonnan út tovább már nem vezet sehova. A kilátás a közeli Inishturk-szigetre fantasztikus. A közeli Doovirla-beach és a Silver Strand összekapcsolódik és az egyik leggyönyörűbb partszakasz egész Mayo-megyében! Ha süt a nap, szikrázóan fehér a homok és a sekély víz olyan hívogató, hogy nehéz ellenállni. (Na persze csak pont addig, amíg meg nem tapasztalod a hőfokot a bőrödön:) Piknik erősen ajánlott. (Legközelebbi település: Killadoon; GPS: 53.649915, -9.880422) Utána jó prg. lehet komppal átkelni Roonagh-ból Clare Island-ra. (Ez utóbbiról infok itt: www.clareisland.ie).

4. Omey Island, Co. Galway

Azt mondják, Connemarában nagyon is könnyű csodaszép partszakaszokat találni, a nehézség itt inkább abban rejlik, hogy melyiket hagyd ki a sorból! Hát ezt biztosan ne! Maga a tény, hogy Omey-t csak apálykor közelítheted meg a homokon átautózva számomra már önmagában is van annyira kalandos, hogy igazán vonzó legyen.

roadtoomeyislandatlowtide.jpg

A sziget keleti oldalán tudsz parkolni és aztán elhagyva az északi partszakasz romjait menj tovább a homokon  egészen addig, amíg csak bírsz. De ami igazán vicces érzés, az pont az, amikor a GPS-re nézve azt látod, hogy a kék vízben autókázol vhol az óceánban!  (GPS: 53.528713, -10.165686; legközelebbi település: Claddaghduff)

5. Sands Cove, Co. Cork

Sands Cove-hoz alapban a Dunowen-ház felé kell venni az irányt. A Ringlea Point mellett van egy gyönyörű, homokos öbölben.

sandscovecork2.jpg

Ha éppen apály van, geocache-t is kereshettek. Egy nagyon keskeny út vezet le a parthoz, és ha már éppen arra gondolnál, hogy eltévedtél, akkor szinte biztosan jó helyen jársz, hogy rátalálj!

sands_cove_clonakilty.jpg

(GPS: 51.552303, -8.898551; megközelítés: Clonakilty irányából Ardfield felé autózva kövessétek a Dunowen House tábláit)

6. Stradbally Cove, Co Waterford

A legnépszerűbb waterfordi partok Ardmore és Clonea, de megéri pl átmenni Goat Islandra is (Ardmore-tól kb 5 km-re nyugatra). Maga a Stradbally Cove az erdős környezete miatt egyedülálló, mely a Tay-folyó befolyásánal alakult ki és csak egy kis V-alakú nyiladék a tenger felé.  (Infok itt: www.coppercoastgeopark.com, megközelítés R675, Stradbally; GPS: 52.1246495, -7.4601024)

7. Glanleam Beach, Co Kerry

Ismeritek a Valentia-szigetet? A Glanleam-ház egy XVIII. sz-i birtok és leginkább szubtrópusi kertjéről híres. A víz kristálytiszta és viszonylag sekély is,  és Dingle mesés félszigetének körvonalai rajzolódnak ki a háttérben. Általában alig vannak rajta.  A 250 éves csónakházban aludni is lehet, kibérelhető (info hozzá itt: www.glanleam.com; parkbelépő 6€; GPS: 51.923938, -10.317305)

gelnleamgardens.jpg

8. Magheramore-beach, Co. Wicklow

Még a Brittas Bay előtt bújik meg (Dublin felől érkezve) ez az igazi, rejtett partszakasz sekély vízzel és homokos parttal. Nincs akkora tömeg, mint a népszerűbb Brittason, és szélcsendesebb is, de mégsem kihalt.

dsc_0641_1_1.JPG

Apálykor érdemes menni, mert akkor kisebb sziklás medencék és barlangüregek kerülnek felszínre a part két végénél. Nincs kijelölt parkolója, így az R750 út mellett van mód csak parkolásra. Egy külön gyalogúton lehet csak megközelíteni, amit az ott lakó farmer a teheneivel és a felső szakaszon egy kabinos nyaraló kocsiútnak is használ, de amúgy le van zárva az autósok előtt. Az autóúttól  kb 5 perc sétával éred el a partot. (GPS: 52.931021, -6.022901)

 

megham1_1.jpg9. Trá Bán, Co Kerry

Trá Bán írül 'fehér part'-ot jelent és ha a nap is süt, amikor ellátogatsz Great Blasket Island-ra, azonnal meg is érted majd, hogy miért! Az áramlat itt elég erős, így a fürdés nem ajánlott. A szigetet 1953-ban evakuálták, és mára már nem nagyon maradt más örökségül, mint néhány rom. Ahogy áthajózol, figyeld a delfineket, bálnákat, óriáscápákat, fókákat és a tengeri madarakat. Aki szeret túrázni, arra egy 3,5 órás út vár, ahogy felmászik a csúcsra és vissza. Uzsonnával persze készüljetek! A komp Dingle-ből vagy Dunquin-ből indul (30€/15€ per fő), infok itt: www.blasketisland.com  vagy itt: www.blasket.ie (GPS: 52.1765851, -6.8329251)

image1.jpg

(Photo: Tra Ban (White Strand) Great Blasket Island – by George Karbus)

10. Whiterocks beach, Co Antrim

Whiterocks sokak körében Észak-Írország legszebb partjaként ismert. A Dunluce Road-on lehet leparkolni, és innen lesétálni a homokos partra, ahol barlangokat és sziklaíveket is találunk (fontos: apálykor menjetek!). Szörfösök körében is nagyon népszerű a hely. (GPS: 55.205767, -6.612503)

mm_ti_beaches-whiterocks-sea-arch_car.jpg

 

Az elhagyatott partszakaszokat mindenki csak saját felelősségére látogassa! Mindig alaposan készüljetek fel a környékből és soha ne ússzatok teljesen egyedül!

 

Forrás és ötletek innen:

http://www.independent.ie/life/travel/10-best-wild-atlantic-way-beaches-30429806.html

http://www.independent.ie/life/travel/irelands-top-10-secret-beaches-35774346.html

http://www.independent.ie/life/travel/tripadvisor-reveals-its-top-10-irish-beaches-for-2017-35486608.html

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr7412611521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása