Dublin és a tenger, 1. rész (észak)
2017. május 25. írta: Kelta Vándor

Dublin és a tenger, 1. rész (észak)

Hasznos tippek és ötletek tengerpartokhoz Dublin környékén

Valahogy nem az az első dolog, ami a Dublinba érkezőknek beugrik a városról, hogy mennyire aktív része (lehet) az ember mindennapi életének a tengerpartozás, még sincs túl sok olyan főváros a világon, mely ilyen változatos és sokféle partszakasszal büszkélkedhet.

dsc_0889_1.JPG

A viktoriánus korban Dublin tengerpartja magán- és közfürdőhelyek komplex hálózatából állt. Egészen az 1970-es évekig generációk sora járt kedvenc strandjára vagy fürdőhelyére kerékpárral. Manapság a városi strandok nagyrészt (relatív értelemben) alulhasználtak, kivéve talán a napfényes és meleg hosszú hétvégéket:)

dsc09262.JPG

Rengeteg a lehetőség, még ha ez a környék nem is feltétlenül attól válik egyedivé, hogy egymagunkban tévelygünk a parton, ahogy azt az Ír-sziget déli vagy nyugati  oldalán megbújó, vadregényes öblökben tehetnénk vagy attól hogy a bársonyosan meleg vízben úszkálunk kedvünkre a hőség elől menekülve...:) Ebből is látszik, mennyire el vagyunk kényeztetve mi mediterrán vagy kontinentális klímához oly könnyen hozzászokott emberek. A lényeg: sokminden mást is lehet még csinálni a parton a fürdésen kívül! Íme egy egészen szubjektív lista előnyökkel-hátrányokkal a Dublin környéki partokról (északról dél felé haladva), ahova akár egy fárasztó munkanap után is el lehet ugrani ezeken a hosszan világos, nyári napokon. ( Az aktuális vízminőségről itt tájékozódhattok. A tengerjárásról pedig itt.)

Itt pedig egy térkép a beach-posztjainkban is emlegetett partokhoz:

 

 

1. Balbriggan Front Beach (Sat. Nav: 53°36'45.4"N 6°10'55.7"W)

Egy hosszú homokos, aprókavicsos partszakasz 2 percre Balbriggan belvárosától. Tengerparti sétákhoz kifejezetten ideális. Gyerekekkel előnyös lehet, mert lassan mélyül és nincs veszélyes áramlat. A vízminőségi listán nem mindig van az elsők között, de a nyári szezonban van lifeguard. Hampton kikötője környékén lakik egy fókakolónia is, akik rendszeresen cirkálnak a partvonal mentén. Megközelítése autóval javasolt, de Balbriggan vonatállomás is elérhető közelségben van.Térkép hozzá itt.

2. Skerries South Strand (Sat Nav: 53°34'38.4"N 6°06'12.1"W)

Családoknak, gyerekekkel és úszásra az egyik legideálisabb, mivel a part homokos, hosszan benyúló, lapos és apálykor kis gyerekekkel fürdésre is kiváló, mert a víz nagyon jól fel tud melegedni a homokos visszamaradó öblökben.  Jó tudni, hogy dagálykor viszont alig van szabad homokos sáv a parton. A part a városban, a tengerparti sétánynál van, de van egy északi strand is (sat. nav: 53°34'53.9"N 6°06'50.0"W), az szeles időben védettebb. Rengeteg kisebb homokos vagy sziklás ár-apály medence, óriási homokpad, gyönyörű naplemente, csodás kilátás a közeli szigetekre. (pl Róka-sziget) Helyi éttermek elérhető közelségben: pl. ‘Stoops’: szuper tengeri ételek. (A parkolás megoldható magán a partmenti sétányon, hétvégeken zsúfolt; Dublin Bus: 33a)

dsc09567_1.JPG

Egyéb ajánlott tevékenységek: Springboards bathing place: öbölúszás minden nap (11am) ; Captains Bathing Place;  vitorlázás; Róka-szigetre túra apálykor; Skerries kikötőjéből hajótúrák a közeli szigetekre (pl Lambay Island, Rockabill Island)

3. Loughshinny (SatNav.: 53°32'50.8"N 6°04'54.2"W)

Állítólag igazi semmittevésre ez a legideálisabb partszakasz:) Loughshinny egy kis álmos halászfalu védett öböllel és homokos stranddal, egy Martello-toronnyal, és kilátással a wallabis Lambay-szigetre. Gyerekekkel is ajánlott. Megközelítése autóval javasolt - parking egyszerű; Dublin Bus 33.

Egyéb tevékenységek: A Loughshinny Millennium Walk-hoz Rush and Skerries között kövesd a Trá jelzést a parti útról

4. Rush Beach (SatNav: North beach: 53°31'52.3"N 6°05'13.2"W; South beach: 53°30'54.8"N 6°05'56.9"W)

dsc00291.jpg

Fotó: Wallner Tamás

Ha valaki Rushnál téved le a partra, egy hosszú, homokos partszakaszt fog találni és ha szeles lenne az idő, meghúzhatja magát a homokdűnék között. Feltéve persze, ha nem pont az a cél, hogy valaki kiélvezze a szél adottságait és kiteszörfözzön vagy csak sárkányt eregessen. A déli rész inkább a klasszikus strand, az északi inkább sárkányeregetős, szaladgálós, kutyasétáltatós.
Megközelítése autóval javasolt - parking egyszerű; Dublin Bus 33/33x.

dsc00295.jpg

Fotó: Wallner Tamás

5-6. Tower Bay Beach (53.489181, -6.097536), Portrane and Balcarrick Beach (53.481688, -6.112163), Donabate (53.477801, -6.116337)

portrane-beach.jpg

Ha sétára és párás tengerparti levegőre vágyunk, ez az egyik megfelelő partszakasz. Tiszta időben Tower Bayből a kilátás igazán lenyűgöző: északra a közeli Rockabill-sziget és világitótornya, a wallabis Lambay-sziget, délre a Wicklow-hegység és a Cukorsüveg. Plusz Balcarrick 3.4km  hosszú, homokos partja mellett sziklás, dagály-medencékkel tagolt részeket is találunk, ami kiválóan alkalmas a gyerekekkel pl rákászásra is. Piknikkel készüljünk, ha hosszabb időt akarunk itt tölteni. Megközelítése autóval javasolt - parkolás Tower Baynél és Balcarrick északi végénél lehetséges; Dublin Bus 33; vonat: Connolly Stationról.

Egyéb tevékenységek: parti sétaút Tower Baytől Balcarrick városkáig, bevállalósabbaknak egészen Newbridge Demesne-ig; szörfözésre ideális; közeli Brook Beach, és Rogerstown Estuary: madárles (távcsövet vigyetek!)

 

7. Malahide-beach (sat nav: 53.451011, -6.137502)

A malahide-i tengerpart hosszú és homokos, tele dűnékkel, emberekkel. Néha nagyon szeles tud lenni, de a dűnék között menedéket lehet találni. Nagyon erős az ár-apály áramlat, ezért úszásra nem igazán ajánlott. Gyerekeknek inkább a homokozás vagy kagylókeresés lehet izgalmas. Viszonylag közel a város. Magáról Malahide-ról itt írtunk nektek korábban. Megközelítés: Dublin Bus: 32, DART vagy autóval (parkolás végig a parti út mellett vagy a dűnéknél a parkolóban)

 

8. Portmarnock Beach, Velvet Strand (északi és déli) (sat nav: 53.431430, -6.124007)

Ez az egyik legjobb piknik és játszóhely, egyben Dublin egyik legszebb finomhomokos partja. Kellően elhagyatott is (mármint helyi viszonylatban), ideális piknikhely (feltéve, ha a szél ezt nem nehezíti túlságosan:) kilátással Lambay-szigetre. Esőkabát, síléc kötelező! (Na jó, csak viccelek...:)

 

portmarnock_beach.jpg

A parkolás a jobban látogatott északi részen nehezebb lehet a nyári hónapokban, így zsúfoltabb napokon érdemes a déli parkolóban próbálkozni, innen a dűnék között kanyarogva 5 perc séta a part egy kijelölt ösvényen. (DART, Dublin Bus: 32B vagy 42 - Dublin belvárosából az északi parthoz).

9. Burrow Beach: Hole in the Wall (Sat Nav: 53.392975, -6.104033)

A Burrow Beach, másnéven a “Hole In The Wall” (Lyuk a falban) 1, 3 km hosszan húzódik Sutton városka Dart állomása és Howth között. Ezt tartják az egyik legszebb homokos partszakasznak Dublinban: partmenti sétára ideális hely, utána ráadásul nyugodt szívvel belakmározhatunk a frissen fogott, finomabbnál finomabban elkészített tengeri ételekből Howth kikötőjében. Dagály esetén minden irányból jön a víz, szóval figyeljetek erre is! (DART , Dublin Bus: 31a)

 

10. HOWTH, Claremont Beach (53.389604, -6.074988)

Apály idején a Burrow Beach összekapcsolódik Claremont-tal, mely nehezebben megközelíthető, hiszen a DART vonala mögött fekszik, pont a howthi állomás mögött. Nyugodtan át lehet sétálni Howthról is a nyugati móló elhagyottabb ipari és kikötői létesítményei között és akkor erre a homokos partszakaszra juttok. Ami itt igazán különleges, az persze nem is maga a beach, hanem a helyiek körében már-már külön fogalomként ismert "howthi nyugati móló" intézménye, mely messze földön híres jobbnál jobb tengeri étttermeiről és finomabbnál finomabb fogásairól: friss naphal, homár, languszta, garnéla, oyster. A talponálló sütödéktől kezdve a hagyományos hangulatú kiülős helyeken (pl. Nicky’s Plaice) keresztül az elegánsabb éttermekig bárki megtalálja itt a kedvére való helyet, aki kicsit is szereti a tengeri ételeket. De frissen is megvehetjük és otthon elkészíthetjük kedvünkre a frissen fogott állatokat, ha abban nagyobb örömét leli valaki! Sőt, ha saját magad fogtál lazacot, Nicky meg is füstöli neked! Persze számos más lehetőség is kínálkozik, ha valakinek nem lenne kedvére való a tengeri választék. És ha valaki hiányolná, a piacon még autentikus, magyar lángosos is van: Nóra's Lángos (Nyitva: szombat, vasárnap és Bank Holiday napokon), de őket úgyis mindenki ismeri már, igaz? 

claremontbeach.jpg

Howthon lehet parkolni, de DART-tal kiválóan megközelíthető mindkét hely (Claremont és Burrow). Ha Suttonban leszállsz és mindkét partszakaszon végigsétálsz, garantáltan jól fog esni belakmározni valamit kedvetekre a mólónál.

11. Jameson Beach (hivatalos nevén Drumleck Beach)

Na ez a mi személyes kedvencünk:) A térképeken és egyéb beach-listákon nem igazán fogjátok megtalálni, mert legfőképpen csak a helyiek ismerik. Igazából el se kéne mondanom, de azért erre a listára feltettük, mert aki veszi magának a fáradtságot és felkeresi, az szerintem nagyon meg fogja szeretni. A Howth Cliff Walkról kell leereszkedni egy szűk és viszonylag meredekebb sziklás ösvényen. Sutton és a Baily világítótorony között található, így vagy Sutton felől jövet vagy Howth irányából visszafelé kisebb túrázással közelíthető meg. A kilátás fentről a túraúton is, és a partról is fantasztikus! Nevét onnan kapta, hogy a felette elterülő birtok a Jameson (igen, a whiskeyseké) családé volt egykoron. Ahogy rákanyarodtok a Cliff Walkról a meredek ösvényre, ami a partra vezet, balkéz fele van is egy kis átjáró a birtokról saját kapuval az ösvényre.

dsc09698.JPG

 

Általában elég szélvédett, ez az egyik ok, amiért szeretjük. A másik, hogy nagyon kicsi és családias és tényleg főleg csak a helyiek vagy kirándulók tévednek ide. Úgy kb. fél-apálykor egy kisebb medencében (a sziklára toldozott falakat maga Mrs Jameson emeltette, mert a gyerekei nagyon szerettek a tengerben játszani, de az elemek hatására mára már lerombolódott itt-ott) bent marad a víz. Fürödni max ott lehet, mert amúgy túl sziklás és növényes a tenger és sokszor persze meglehetősen hullámos is. Delfinek és fókák is megfordulnak erre néha, figyeljétek a vizet!
18209120_1845349832453026_8796299173472898985_o.jpg

 

12. Dollymount Strand, Bull Island: legjobb kiteszörfös hely (53.367702, -6.145909)

Dollymount partja egy hosszan elhúzódó, csodás, homokos part északra kilátással Howth félszigetére, délre magára Dublinra. Sima, keményhomokos felülete ideális sétára, futásra, meg persze akár bringázásra is. És ha madárlesre vágysz, akkor is ez az ideális hely, hiszen gyönyörű rezervátum húzódik meg mögötte, ahol számos ritka tengeri madárfajt lehet megfigyelni. Ugyanakkor ha inkább aktivitásra vágysz és az adrenalin-szintedet szeretnéd felpörgetni, akkor se menj túl messzire: csak vegyél egy-két kitesurf órát és irány a víz.... Egész évben folyamatosan vannak itt órák kezdőknek-haladóknak egyaránt, de hozhatod a saját felszerelésed is, a part felett legtöbbször tele van az égbolt színpompás sárkányokkal:)

dollymount.jpg

 

Maradjatok velünk, mert cikkünk második részében a jövő héten Dublin déli részen folytatjuk a tengerpartozást!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr2012539183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.