Fore 7 csodája
2016. november 16. írta: Kelta Vándor

Fore 7 csodája

Az egészen kicsi westmeath-megyei Fore nem csak az egyik legősibb és leggyönyörűbb fekvésű része Írországnak, de az egyik legkevésbé ismert is. Amikor idelátogatsz, több ezer éves ír népmesék legendái és alakjai elevenednek meg körülötted akármerre is csatangolsz. A hagyományok Szent Fechin mondái és történetei köré épülnek, aki még a VII. században maga alapított itt bencés szerzetesrendet és akinek hite és befolyása hét csodás módon alakította a környék életét, melyeket összefogalalóan csak Fore 7 csodájaként emlegetnek.Nézzük is sorra, mi ez a 7 csoda:

dsc_0994.JPG

  1. A lápra épített apátság: a Fore Abbeyt tartják az első számú csodának azzal, hogy az ingoványos lápra építették és ennek ellenére még ma is áll. Amúgy ezek a romok képviselik az egyetlen bencés szerzetesrendi helyszínt egész Írországban. Megjelenésével sokkal inkább emlékeztet egy erődre, mint egy templomra vagy imahelyre. A legenda szerint az örökké mozgó mocsár közepén megbújó sziklára építették. A romok amúgy csak egy kis részét képezik St Fechin hagyatékának. Az évszázadok során rengeteg zarándok érkezett a környékre és más csodákat is "hátrahagytak" az itt élőknek..

 dsc_1053_1.JPG

dsc_0999.JPG

  1. A hegynek felfelé folyó víz: St Fechinről azt állították, hogy erejét arra is használta, hogy a közelben folyó patak vize hegynek felfelé tudjon folyni. A valóságban igazából egész egyszerűen optikai csalódásról van szó. Én meg már ennél a pontnál kezdem azt gyanítani, hogy a jó öreg Fechin nagyon jól ki tudta használni az emberek hiszékenységét és megtéveszthetőségét saját imidzsének építésére:) (... akiket ez érint, azoktól elnézést, hogy kételkedni mernék erejében:)

 dsc08235.JPG

  1. A víz nélküli vízimalom: a malomnak nincsen látható vízforrása és utánpótlása, na persze itt is St Fechin keze van a dologban:) Egyszerűen vizet fakasztott a földből a malom működtetéséhez.

 dsc08234.JPG

  1. A fa, ami sosem ég el: egyszerűen pénzfaként is emlegetik, mert a zarándokok évszázadokon keresztül rézérméket nyomkodtak a felületébe, ami mára már mind belenőtt...szóval végül is fémfa és még vízzel is jól megszívta magát a mocsárból, akkor ez így még érthető is...:) Amúgy az eredeti sajnos már nincs meg.dsc08264.JPG
  1. A víz, ami sosem forr fel: a pénzfa közelében található St Fechin szent kútja, amiről ma az a feltételezés, hogy korábban kőkorszaki temetkezési helyszín is lehetett. A vize arról híresült el a helyiek körében, hogy gyógyító erővel bír számos betegségre, de egy másik legenda szerint a kút vize sosem tud felforrni és a helyi hagyomány szerint komoly szerencsétlenség érheti azt, aki arra vetemedik, hogy megpróbálná felforralni. (..és milyen igaz...igy valóban soha nem lesz felforralva, legalábbis akkoriban valószínűleg ennyivel be lehetett biztosítani, hogy senki meg se próbálja:)

 dsc08237.JPG

dsc_1032.JPG

  1. A St Feichin imái által megemelt kő: egy másik helyi csodának az a XII. századi templomrom számít (St Fechin templomnak is hívják), aminek a központi ajtó feletti, görög kereszttel díszített köve magától emelkedett fel a helyére St Fechin imáinak ereje által.
  2. Remete a falban: A St. Fechin’s temploma feletti dombon áll egy XV. századi torony. Úgy is nevezik, hogy Remete-lak. A torony - ma már egy XIX. századi családi mauzóleumba ágyazva - Patrick Beglin otthona volt egykoron. Írországban ő volt az utolsó “anchorite hermit" (ez egy középkorban elterjedt, szélsőséges formája volt a remeteségnek). Kicsiny cellájába imádkozni járt és ide is húzódott vissza a társadalom elől saját maga választotta vallási okokból, miközben arra az élelemre és vízre hagyatkozott, amit helyi támogatói hoztak neki ide. Itt a saját cellájában halt meg és 1616-os dátummal egy kőtábla emlékezik meg róla a cellában.

dsc08232.JPG

Ó és persze mindezek után ki ne hagyjátok az Abbey Pub-ot, ahol még sokkal-sokkal többet megtudhattok a hely 7 csodájáról elsőkézből a helyiektől, sőt talán még egy nyolcadikat is kreálhattok...Néhány pint után ugye ezt sose lehet tudni....:)  De ha itt kezditek a túrát, mind a hét másiknak akár még újvilági szemtanúi is lehettek.....:)

Megközelítés: Fore faluját Loughcrewtól vagy Castlepollardtól pár km-re találjátok az R195 számú út mentén. (Loughcrew-ról, és az ott található folyosósírokról is írunk majd nemsokára amúgy, közelségük miatt könnyedén összeköthető egy túrába a 2 célpont, ha már úgyis a kornyéken jártok!

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr2611965677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.