Ember a vízben!
2016. június 03. írta: Kelta Vándor

Ember a vízben!

Szerző: Jánossy Zsolt

dsc_0624.JPG

Néhány napig Dublinban vendégeskedett az amerikai parti őrség háromárbócos oktatóhajója, aminek személy szerint azért örültem különösen, mert általában 5 évente egyszer vitorláznak el Európáig és annak ellenére, hogy tengeren láttam egyszer (sok-sok évvel ezelőtt) óriási, kifeszített, fehér vitorláival, magán a fedélzeten még sosem jártam korábban.  Ki gondolta volna akkor, hogy majd pont itt Dublinban jön el a pillanat? dsc_0576.JPGAz 5 napos dublini pihenőjük alatt a hajóra bárki ellátogathatott, és mi persze éltünk is a lehetőséggel, mert ahogy oly sok kíváncsi gyereket, fiamat, Gergőt is különösen lenyűgözik a vitorlások. Magam is évekig éltem hajókon és még mindig izgalomba hoz, amikor fedélzetre léphetek, de egy ilyen több árbócos vitorlás persze teljesen más kategória, mint akár egy óriási tengerjáró vagy akár egy mozgékony kis dingi.dsc_0591.JPG

Az Eagle a parti őrség zászlóshajója és az egyetlen többárbócos vitorlás az amerikai hadsereg kötelékében. A hajó története önmagában is fordulatokkal teli. Tido Holtkamp, az egykor a hajón szolgáló német matróz "Perfect Lady" című könyvében sokévnyi kutatómunkával rakta össze a mozaikdarabkákat. A hajó 1936-ban épült  Németországban, ahol a haditengerészet kiképző zászlóshajója volt akkor még Horst Wessel néven a Balti-tengeren egészen a II. világháború végéig, amikor is a szövetséges csapatok lefoglalták. A könyvből kiderül például, hogy az angol, orosz és amerikai parancsnokok 1946-ban három kartonpapírra firkálták fel a hadizsákmány tételeit, aztán egy kalapba dobták és abból felváltva húztak egyet-egyet. A Horst Wesselt ráadásul eredetileg az oroszok húzták ki, az amerikai parancsnok azonban annyira szerette volna megszerezni a hajót, hogy titokban az asztal alatt elbarterezte a cetlit az oroszéval. Vajon azon mi lehetett? Talán az egyik testvérhajója? (mert eredetileg volt neki 2 is)_84451794_horstwes38.jpg

 Még német legénységgel a háborús években. De hogyan állhattak vajon fel oda ennyire rendezett sorokban? (Forrás:www.bbc.com)

Még ugyanebben az évben a német kapitány a megmaradt tengerészekkel és az amerikaiakkal együtt át is hajózott az Újvilágba, New York-ba. Átnevezték az erőt és bátorságot sugárzó Eagle névre (valószínűleg persze a hajó orrát díszítő német birodalmi sasnak is szerepe lehetett a névválasztásnál). Azóta az amerikai parti őrség folyamatosan kiképzési célokra használja és persze már a sas sem a régi.dsc06767.JPGdsc06761.JPG

A tengerészeti oktatóhajók története eredetileg a XIX. század Angliájában kezdődött. A hajókon a szegény sorból vagy árvaházból származó fiatal fiúk kaptak tengerészeti kiképzést, mely számukra szinte az egyetlen esély volt akkoriban, hiszen ezzel a tudással felvértezve utána munkát vállalhattak a királyi haditengerészetnél vagy egyszerű kereskedelmi hajókon is._84300377_bze_f7shnyi1nirnbql6y9qmeoqad-mtep4bwqvf9g8.jpg

  Horgonyt fel! (Forrás:www.bbc.com)

Amerikában a parti őrség összes kadétja az Eagle-en kezdi a minimum hat hetes alapkiképzését. Nem elsősorban magát a vitorlázást oktatják, hanem komplex tengerészeti alapismereteket. Ahogy Ernst Cummings, a hajó egykori kapitánya fogalmaz "Régimódinak tűnhet, de azokat a leckéket, amiket megtanulhatsz a tengerről, az áramlatokról, a szélről és legfőképpen persze önmagadról - és a matróztársaidról - semmilyen más módon nem tudnád ennél hatékonyabban elsajátítani, mint egy ilyen vitorláshajón".

thenewportbuzz-com.jpgAz Eagle-t amúgy nemes egyszerűséggel "úszó nagykövetnek" is nevezhetnénk, ugyanis fontos szerepe, hogy az Egyesült Államokat külföldön, hivatalos születésnapokon vagy akár más országok rendezvényein is képviselje. (Forrás: www.thenewportbuzz.com)

A technológia fejlődésével a hajó modern navigációs berendezéseket is kapott, ezzel együtt a navigációs kiképzés még ma is a szektáns és az égitestek állásának ismeretével folyik. 1976-tól nők is beléphettek az őrség soraiba és a hajón azóta is egyre nagyobb számban jelennek meg női kadétok. A hajó állandó legénysége amúgy hat tisztből és 55 tengereszből áll, akik a kiképzést tartják a hozzájuk csatlakozó 150 kadét számára.

_84450822_eagle-23277-1962-001.jpg

 A hajó számos alkalommal be van fogva reprezentativ célokra, így nem is csoda, hogy Kennedy, Nixon és Truman amerikai elnökök is mondtak már beszédet az Eagle fedélzetén. A képen maga John F. Kennedy tart beszédet a legénységnek (Forrás: www.bbc.com)

 dsc_0617.JPG

******

Referenciák, további info:

http://www.bbc.com/news/magazine-33543706

Tido Holtkamp: Perfect Lady  - A pictorial history of the U.S. Coast Guard Cutter Barque Eagle with over 280 photographs.

https://en.wikipedia.org/wiki/USCGC_Eagle_%28WIX-327%29

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr68774070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.