A fekete szín varázsa
2016. március 03. írta: Kelta Vándor

A fekete szín varázsa

Ha már legutóbb a pubok és sörök világába tévedtünk, gondoltam egyenesen Arthur Guinness-szel, a 'fekete arany' feltalálójával folytatjuk ezen a héten, aki az írországi Celbridge-ben született 1725-ben. Apja is sörfőzéssel foglalkozott, így tőle könnyedén elleste a szakma legapróbb titkait is, lévén, hogy saját sörgyáruk is volt a városban.

jamesmullalycoachhirecom_guin.png

A Guinness-gyár Dublinban, fent a Gravity Bar 46m magasan (Forrás: jamesmullallycoachhire.com)

Arthur Guinness 1759-ben aztán kibérelte Dublinban, a Liffey-folyó partján, a St. James kapu mellett levő másfél hektáros területet 9000 évre. Mivel Írországban a világos és az ale sörök nem igazán voltak népszerűek, legalábbis a whiskyvel és ginnel nem tudták felvenni a versenyt, ezért az az ötlete támadt, hogy fekete sört fog gyártani. Titokban kísérletezte ki a receptet, a megfelelő hozzávalók összetételét, és a végeredmény óriási sikert aratott. 1775-ben még a városvezetéssel is akadt összetűzése, mely állítólag azzal vádolta meg, hogy a megbeszéltnél több vizet használt fel a sörfőzéshez.

guinnessacademy_monikarunstromcom.png

Guinness Academy (Forrás: monikarunstrom.com)

Ha valakit érdekel a sörfőzés, a mai napig itt, a St James kapunál tudja meglátogatni a Storehouse épületet, melyet kifejezetten a látogatók számára alakítottak ki és nagyon is népszerű hely a turisták körében. Azonban nem csak maga a Guinness miatt lehet érdekes annak a látogatás, aki szereti azt, hanem azért is, mert ez a sörfőzde ma a világ egyik legmodernebb sörfőzdéjének számít és bepillanthatunk a kulisszák mögé is. (Ha magáról a Guinnessről, mint sörről akartok még többet megtudni, akkor ezt a cikket ajánlom.)

 guiness-top-1.jpg

Az interaktív utazás a világ legnagyobb söröspoharának legalján kezdődik és 7 emeleten keresztül mutatja be a  sörfőzés fázisait  és a Guinness, mint márka történelmét is. Külön szintet szenteltek például a hirdetéseknek, a szellemességükről elhíresült plakátoknak és reklámfilmeknek, melyekre a vizualitás és a humor egészen sajátos keveréke lett a jellemző az elmúlt évtizedekben. A tetőre felérve (a találó nevű Gravity Bar-ban) persze mivel is lehetne mással befejezni, mint egy helyben csapolt Guinnessel a kézben körbetekinteni a városon vagy egy jót csevegni a csapossal. Persze az igazi guinness-ínyencek külön másfél órás kóstoló-prg-t is választhatnak akár. (További infok, prg-k, belépők, nyitvatartás itt: https://www.guinness-storehouse.com)

politicsie_guinness.jpg

ugye a Guinnessnek senki nem tud ellenállni....:) (Forrás: politics.ie)

article-2303189-19103e2f000005dc-342_634x915.jpg

 ...és ki tudja, ki lesz a csaposod...:) (Forrás: hellomagazine.com)

A gyár magát persze szerényen csak Dublin szíveként emlegeti és van is benne valami: ha a guinness az ország vére, az onnan mindenhova eljut, mivel a legutolsó, óceánparti szikla mögött megbújó kis településnek is van kocsmája és sörcsapja.

gsth_dublintownie.jpg

Gravity Bar a Guinness Storehouse tetején (Forrás: dublintown.ie)

Arthur Guinnesst mondhatni szentként tisztelik Írországban és 2009-2013 között minden év szeptemberében tartottak egy zenei prorgramokkal is bőven teletűzdelt 'Artúr Napjá'-ra keresztelt napot/fesztivált a tiszteletére. Mivel a buli talán kissé túl hatalmas is volt, és sokaknak nem tetszett, hogy elsősorban az ivásra ösztönöz, 2014-től beszűntették. Nyilván nem kell mondanom, hogy miből fogyott aznap a legtöbb szerte a szigeten:)

arthurs_day_logo_irishferriescom.jpg

(Forrás: irishferries.com)

 

Források, referenciák, linkek:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Arthur_Guinness

https://www.guinness-storehouse.com

http://gasztroutazasok.blogrepublik.eu/2012/03/25/inni-irorszagban-a-guinness/

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr678440728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása