Kilmalkedar ódon kövei
2015. december 11. írta: Kelta Vándor

Kilmalkedar ódon kövei

by JZs.

Mai posztunkban a nyugati végekre, a Dingle-félsziget egyik rejtett szegletébe csábítunk titeket egy számunkra is teljesen új, izgalmas helyszínre, ahol - bevallom - igazából még mi sem jártunk, a közelgő 2018. szeptemberi túránk alkalmával azonban mindenképpen ellátogatunk ide is. (Ha esetleg Te is szeretnél velünk jönni az Atlanti-partvidék szélmarta és misztikus helyszíneire, itt olvashatsz a részletekről: https://www.facebook.com/events/311350239387565/)

kilmalkedar03_irelandtravelkit_com.jpg

A románkori templom romjai, előtérben a lyukas ogham-kővel (úttól balra) és a nagy, kör nélküli kőkereszttel (jobbra) (forrás: www.irelandtravelkit.com)

Ez a régió jól ismert korakeresztény helyszíneiről és lélegzetelállító földrajzi jellemzőiről. Szerencsére a Dingle-félszigetet könnyen navigálható utak sora futja körbe és ha még napsütés is társul mellé, türkizben játszó, gyönyörű tengerpartjait nem lehet egykönnyen hátrahagyni. Igazából egy egész nyár is kevés lenne, hogy bebarangoljuk minden zegét-zugát és a partokhoz közeli kisebb szigeteket.

kerry_irl_052_1.jpg

kerry_irl_060_1.jpg

A Dingle-fsz-re jellemző tagoltság

Kilmalkedar monostorát egy helyi szent, Szent Maolcethair alapította még a VII. században. Ennek ellenére a helyet sokkal inkább St Brendan nevéhez kötik, aki a legenda szerint szintén ezen a környéken élt egy időben. A XII. századi, román stílusban épült templom igazi érdekesség, mintegy 10 hektáros terület is tartozik hozzá. A templom a casheli Cormac-kápolna mintájára épült, így elég sok a felismerhető hasonlóság. A templom is egyike az oly híres kőtetős templomoknak Írországban, melyből azonban jelen esetben már nem sok maradt meg az utókornak.

kilmalkedar02.jpg

Kilmalkedar XII. sz-i temploma, a kőtető javarészt már hiányzik (forrás: www.irelandtravelkit.com)

A templomrom íves ajtó- és ablaknyílásainak megtekintésén túl érdemes még elidőzni a templom körül is egy kicsit, ha egyszer elvetődnétek erre, mert rengeteg érdekes régészeti lelet található itt egy rakáson. Vegyük pl az 1,22 méter magas ábécé követ (angol neve 'Alphabet Stone') VI. századi latin írás nyomaival, vagy a különleges, lyukas ogham követ, melyből egész Írországban csak pár darabot lehet találni. A mágikus ogham abc jelei fedezhetők fel rajta, ahol minden betűnek megvolt a sajátos tana és hatalma.

433_kilmalkedar-oghum-stone_dinglepeninsula_ie.jpg

A lyukas Ogham-kő (forrás: dinglepeninsula.ie)

Ha ez még mind nem lenne elég, van egy X. századi, szépen megmunkált napóra is, plusz egy nagy, kör nélküli kőkereszt, és ott van még maga a Szent Brendan ház is, egy középkori, kétszintes épület és a két szent kút a templom körüli kis temetővel.

kilmalkedar-sundial_saintsandstones_net.jpg

Sun Dial  (forrás:megalithicireland.com)

Az országban mindenhol barátságossággal, kedvességgel és segítőkészséggel lehet találkozni, az esetleg adódó nehézségek is mintegy maguktól megoldódnak, ez egyszerűen alapmentalitás, és különösen igaz ez a Dingle-félszigetre, ami ráadásul az írek egyik legkedveltebb, és ezáltal egyik leglátogatottabb régiója is. Tömegektől persze - talán Dingle belvárosán kívül nyáridőben - így sem kell tartani.

******

Megközelítés: Kilmalkedar temploma Murreagh település közelében, az R559 út mentén található a Dingle-félszigeten, Kerry megyében

Források, referenciák, további információ:

http://www.megalithicireland.com/Kilmalkedar.htm

http://www.saintsandstones.net/saints-kilmalkedar-journey.htm

http://www.discoverireland.ie/Arts-Culture-Heritage/kilmalkedar-church/50299

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr48144994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.