Kirándulásötletek az ír fővárosból
2018. december 18. írta: SimonffyT Zsuzsa

Kirándulásötletek az ír fővárosból

Mozdulj ki Dublinból, íme egynapos tippjeink:

Egyszer már készítettünk egy térképet itt a blogon, ahova kigyűjtöttünk nektek ötleteket Dublin környékéről, hogy merre érdemes egy-egy napra kimozdulni, ha itt jártok. Most kicsit tovább finomítottam és rendszereztem az ötletet, és akár egy egész hétre elegendő útitervet állítottam össze egynapos, autós túraötletekkel a fővárosból, amiből kedvetekre válogathattok. Valamennyire variálhatóak, és előfordul olyan nap, ahol több opciót is ajánlok. A lényeg, hogy ha csak Dublinban töltenétek el pár napot itt a szigeten, és nem szeretnétek a szállásokat variálni, akkor is bőven van lehetőségetek, hogy a vidéki Írországból is felfedezzetek magatoknak valamennyit. Olyan kipróbált túrákat raktam össze, amihez elég, hogy csak itt a sziget keleti oldalán mozgolódtok és max. 300 km-t autóztok egy nap, vagyis kényelmesen teljesíthető. 

Igyekeztem beletenni a közeli klasszikus kedvenceket (Glendalough, Powerscourt, Howth-fsz, Newgrange..stb....), és olyan tipikus látványosságokat is belevenni, ami alaposabb betekintést nyújt a sziget sokszínűségébe (kelta kőkereszt, neolitikus folyosósír és dolmen, ókeresztény romok, kerektorony, élőzenés publátogatás , tengerparti utakon bolyongás, kastélyparkok, kísértetkastély, hajóút a tengeren stb..). Persze fontos, hogy hagyjatok időt magatoknak ezekre a hosszú napokra, így ajánlatos úgy tervezni, hogy - főleg a sötétebb téli időszakban - legkésőbb reggel 9-9.30 körül neki is induljatok a napnak.  Akkor vágjunk is bele, a részletesebb helyleírásokért kattintsatok a szövegben a linkekre:

1. A Wicklow-hegység titkai (autós túra)

Dublinból induljatok délre az N11-es úton. (1) Enniskerry településen érdemes megállni kicsit sétálni, körbenézni, kávézni egyet, mert nagyon hangulatos hely. (Ha láttátok a Szökőhév - angolul Leap Year - című filmet, biztosan ismerős lesz.) Ide nagyon közel van az első célpont, ami nem más, mint a (2) Powerscourt birtok hatalmas parkjával (min 2-3 óra, belépős).  Ha bejártátok a parkot, a kávézójában ebédelni is tudtok akár, mert ezután inkább csak piknikre lesz lehetőség.

dsc_0584.JPG

powerscourt.JPG

Innen mehettek tovább az egyik legérdekesebb helyre, (3) Glendaloughba. A VI. századi kolostoregyüttes romjait, a kerektornyot és a kelta kőkeresztekkel teli temetőt mindenképpen nézzétek meg. Aki szeret túrázni, sétáljon fel a felső tóhoz is, itt a tópart egy közkedvelt piknikhely. (Glendalough időben sétával a felső tóhoz szintén úgy 2-3 óra.) Persze hosszabb túrákra is van lehetőség, akkor nyilván az egész napotokat máshogy kell tervezni, így arról most nem írok. (Tipp: Legyen nálatok apró is a parkoláshoz, ugyan csak hétvégén kell fizetni a behajtáskor, kártyás opció nincs). Ha megtehetitek, ezt a napot inkább hétköznapra időzítsétek, mert felkapott látványosságnak számít. Amúgy ide nincs belépő, csak sétálgatás, bámészkodás, patakugrás, kacsázás a tavon és fotózgatás kedvetekre.

glendalough01.JPG

Visszafele Dublinba menet több lehetőség is van: (A) N11-es úton mentek, és vége a napnak; (B) Az N11-es úton mentek, és megálltok a Dun Laoghaire nevű, kedvelt kisvárosban egy kiülős vacsorára/sörözésre,  vagy csak sétálni egyet a kikötőben; (C) A nap végén az R115-ös úton is visszamehettek Dublinba, ez a Wicklow-hegység elhagyatottabb részein vezet keresztül. Ez a verzió csak abban az esetben játszik, ha még világosban meg tudjátok csinálni, vagyis a hosszabb tavaszi-nyári napokon. Ilyenkor esti programnak az élőzenés Johniee Fox's Pub (R116 úton, Co. Dublin) hazafele szintén jó ötlet lehet. (Táv: Dublin - Enniskerry - Powerscourt Demesne - Glendalough - Dublin: 150 km a napra)

2. A Howth-félsziget (autó vagy DART vagy Dublin Bus)

Ma északra indulunk, és nem is messze: a Dublinhoz tartozó Howth-félszigetre. Maga a kisváros tele van haléttermekkel, kávézókkal, fagyizóval, sőt hétvégén van piac is, ahol a sziget legfinomabb lángosát is megkóstolhatjátok, ha éppen ahhoz lenne kedvetek. (Tipp: A legjobb fish and chipset a Beshoff Bros-nél találjátok. És a mólón sok a friss tengeri ételeket kínáló halétterem is, ha találtok helyet, érdemes ott is kóstolgatni! Anno a Howthról szóló cikkben írtam is hozzá tippeket.) A legszebb része ugyanakkor nem a városban van: érdemes a Howth Cliff Walk legalább egy rövid szakaszát bejárni jó időben, mert ez egy teljesen más világ! Ki tudtok sétálni a Bailys Vilagítótoronyhoz is, bár maga a torony nem látogatható. 

dsc09262.JPG

Szóval Howth simán lehet egy egész napos program, ha mind a város, mind a túraút, (nyáron mind a strandolás,) mind az éttermek érdekelnek. Hajóutak is indulnak innen. (A DART a Connolly pu-ról indul ide, Dublin Bus: 31; A busz minden sarkon megáll, így inkább a DART-ot ajánlom; Táv: Dublin - Howth - Dublin: 40 km a napra)

dsc01955.JPG

3. A legszebb kisváros a szigeten, Kilkenny (autós túra)

Ha a vidéki Írországba is kikacsintanátok, Dublinból másfél óra alatt elérhető Kilkenny városa az N7-es (majd N9-es) úton. Színes házak, középkori kis utcák, folyóparti sétányok, kastélylátogatás, rengeteg kávézó, étterem, múzeum. Szerintem ez az egész ország egyik leghangulatosabb városa! Ha a történelem érdekel, irány a vár (belépős, fotózni lehet)! Van rengeteg művészeti galéria, ott a Mile Museum vagy akit a sörfőzés érdekel, ellátogathat a Kilkenny Smithwicks Brewery-be is.

kilkenny.JPG

Odafele igazán megér egy 20 perces kitérőt a Carlow városa melletti  Brownshill Dolmen, mely a legnagyobb (125 tonna) fedőköves dolmen egész Európában:

dolmen.JPG

Sőt, Kilkenny után elmehettek még a közeli Kells Prioryt is megnézni. Itt egy régi apátság romjait járhatjátok be teljesen szabadon. Menjetek be és nézzetek körül bátran!

kells01.JPG

Ez így együtt egy komplett nap: Brownshill Dolmen (20-25perc) - Kilkenny városa és a vár (3-4 óra, ha a városban is bóklásztok, a várat és kertjét is megnézitek, és ebédeltek is valahol) - Kells Priory (max. 30-40 perc); aztán este irány vissza Dublinba. (Táv: Dublin - dolmen (Carlow) - Kilkenny - Kells - Dublin: 300 km az egész napra)

4. Vissza az évezredekben: Newgrange és a Boyne-völgy (autós túra)

Megint északra indulunk. Malahide tengerparti kisvárosa reggelire igazán ideális, napsütéses időben bóklászhattok a hosszú, homokos tengerpartján is. Itt is van egy régi vár, ami fizetett túrával látogatható. Állítólag kísértetek is laknak benne. Ha gyerekekkel vagytok, a kastélykertben keressétek meg a játszóteret, itt aztán lehet rohangálniuk, mászniuk kedvükre! Autózós napokon kifejezetten jól jön, ha van ilyen hely is, ahol levezethetik az energiájukat. Aztán irány Newgrange, egy neolitikus folyosósír, idősebb az egyiptomi piramisoknál is. (Látogatás: vezetővel, belépővel, szabadon bóklászásra itt nincs mód, és meglehetősen szűk a hely magában a sírban.)

newgrangeinterior_1.jpg

Egyéb lehetőség: Hill of Tarát is meglátogathatjátok, ha még belefér a napba. Tartsátok szem előtt, hogy Newgrange és a Boyne-völgyi neolitikus emlékhelyek végigjárása egy egész napot kitesznek. Ha valaki mindegyikre kíváncsi, hétköznapra időzítse, és tervezzen/foglaljon előre. (Távok: Dublin - Malahide - Newgrange - Dublin: 120 km a napra.)

5. Kilátással az Ír-tengerre (autós túra)

Skerries városkája és maga az Ardgillan-birtok északra indulva nyári időszakban egyértelműen kitesz egy egész napos programot, mert Skerries tengerpartján rengeteg időt el lehet tölteni strandolással, sétálással, felfedezéssel. Télen akár Newgrange fele tartva (lásd 4-es pont) lehet tenni ide egy kitérőt. Persze akkor azt javaslom, hogy nyitáskor Newgrange-ben kezdjetek és Dublinba visszafele álljatok csak meg Ardgillan-nál, ha belefér és az idő is engedi. (Távok: (A verzió) Dublin - Ardgillan Demesne - Skerries - Dublin: 70 km a napra; vagy (B verzió) Dublin - Newgrange - Ardgillan - Skerries - Dublin: 120 km a napra)

ardgillan02.JPG

ardgillan01.JPG

6. Dél-Dublin és a tenger (autó vagy DART)

Nem feltétlenül kell messzire menni: maradunk Dublinban, de most a déli részét vesszük célba, ahol pl. maga Bono és Enya is lakik. Irány Dalkey, ahol szintén látogathattok várat is, és Killiney, ami inkább a tenger- és természetkedvelők célpontja lehet.

killiney_whiterock01.JPG

A Bray-Greystones túraút a tenger felett kanyarog a két tengerparti város között, ami a nevét is adja. Dun Laoghaire tengerészeti múzeuma, hétvégi piacai a James Joyce múzeum miatt is különleges. Bármelyik helyet is választjátok, jobbnál jobb éttermek és kávézók közül tudtok válogatni. Lehet kirándulni is, sőt nyáron akár strandolni is. Mindegyik település a DART (helyi vonat) vonalán fekszik, így a belvárosból autó nélkül is könnyedén elérhető és variálhatjátok is kedvetekre a programokat. Érdemes utánanézni az éppen aktuális fesztiváloknak és koncerteknek is. A DART-ra a Dublin Heuston pályaudvaron tudtok felszállni. Ez a déli vonal az egyik legszebb szakasz vonattal, mert a pálya szinte végig a tenger mellett kanyarog. (Táv autóval: Dublin - Killiney - Dublin: 50 km a napra)

7. Csillagászat és történelem (autós túra)

Ma Offaly-megye a végcél, Írország geometriai közepe. Kevésbé felkapott régió, de itt is fel lehet fűzni néhány érdekességet menetközben: (1) a Dunamase vár romjainál (30-40perc séta) forgatták a Szökőhév című filmet, a romok teljesen szabadon bejárhatóak. 

dunamase.JPG

Aztán ugorjatok el (2) Birr városába (20 perc sétálgatás), ahol maga a (3) Birr kastély és kertje (2-3h) izgalmas program lesz minden korosztálynak. Ha gyerekekkel vagytok, különösen imádni fogják, mert van egy fantasztikus tudományos múzeuma és egy óriási, fára épített faház a kastélykertben. A kertje zegzugos és kalandos tele tavakkal, ősi fákkal, a Nagy Teleszkópról nem is beszélve, és persze van kávézója is. A nap zárásaként köszönjetek be (4) Charleville-kastély bolyongó lelkeinek is (1,5h kerttel és látogatással együtt, csengetni kell és magánvezetést kaptok, de persze meg lehet állni 5 percre csak körbejárni is), amit Tullamore városa mellett találtok. (Változat a napra: Ha valakit érdekel a whiskey készítése, Tullamore-ban beugorhattok a whiskey-üzembe. Ebben az esetben érdemes itt kezdeni a napot, hogy biztosan nyitva legyen és fordítva teljesíteni a kört, kihagyva mondjuk a Charleville-kastélyt vagy Dunamase várát a prg-ból.) (Távok: Dublin - Dunamase - Birr - Charleville Castle (Tullamore) - Dublin : 300 km a napra)

8. Fedezd fel magadnak Belfastot: egy igazi északír történelem óra (autó vagy vonat)

murals002_1.jpg

És ha már egynaposok vannak terítéken, és kedvetek is van hozzá, maga az északír régió központja, Belfast is egy izgalmas opció lehet: a város most kezd igazán népszerű lenni a látogatók körében. Ha egyetlen programot kéne kiemelni, egyértelműen a fekete taxis, falfestményes városlátogatást (ún. Black Cab Mural Tours) ajánlom legelső helyen: kihagyhatatlan, hogy értse az ember a város történelmét és mai viszonyait is. A Titanic-rajongók felkereshetik az egykori szárazdokkot, ahol a hajó megépült, vagy magát a Titanic-múzeumot is.

belfast01.jpg

A botanikus kert is megér egy sétát, délután pedig fedezzétek fel a város pubjait kedvetekre. A Crown bár pl több szempontból is különleges. (Autóval 2 óra (170km) Dublinból az M1-esen északra. Fontos: Mivel Belfast a UK-hoz tartozik, vigyetek angol fontot magatokkal, és ne lepődjetek meg, hogy a határ után a távolságok hirtelen mérföldben lesznek kiírva. Táv: Dublin - Belfast - Dublin: 340 km a napra végig autópályán.) Jó kalandozásokat nektek!

belfast04.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr9914452560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petyace 2018.12.19. 20:13:09

Jó lett az ajánló, gratulálok!
2 megjegyzésem lenne: az első, h Dún Laoghaire egy önálló város(ka), a másik, hogy Kilkennybe az M9-es vezet (bár igaz, hogy Dublinból az M7-en kell kimenni, amely Naas után elágazik és az M9 megy Kilkennybe).

Kelta Vándor 2018.12.19. 22:06:47

@petyace: Igen, tényleg! Köszi, átírom :-)
süti beállítások módosítása