Dublin a Guinnessen túl
2017. december 19. írta: Kelta Vándor

Dublin a Guinnessen túl

1. rész: A Régészeti Múzeum

Dublinnak nagyon sok arca van és nem mindegyik mutatja meg magát könnyen az átutazónak. Persze mindenki valószínűleg tudja már róla, hogy itt az egy főre eső pubok száma az egyik legmagasabb az európai fővárosok között. Sőt még talán azt is, ha élő zenére vágyunk, bármelyik este találhatunk olyan helyet, ahol különleges koncertben lehet részünk. Ugyanakkor ha építészeti szépségében és egyediségében nem is veheti fel a versenyt Londonnal, Rómával, vagy Párizzsal, mára már sokszínű, lüktető, fiatalos ritmusa, és a megoldásközpontú vállakozószellem is a XXI. századi Dublin sajátja.

1200px-national_museum_of_ireland.jpg

(Fotó: A Régészeti Múzeum épülete Dublinban, forrás: www.wikipedia.org)

Még kevesebbet lehet tudni a múzeumairól, pedig abból is akad jónéhány, amit érdemes betervezni, ha valaki idelátogat. Annál is inkább, mert sokat meg lehet így tudni a vidéki Írországról is, és ez külön izgalmas lehet azoknak, akinek esetleg nincs is lehetőségük vagy idejük a fővároson kívül is csavarogni a szigeten. (Azért ha lehet, mindenképpen tegyétek meg persze!)

st_patrickbell.jpg

Nekem az egyik nagy kedvencem a 'National Museum of Archeology', vagyis a Régészeti Múzeum. Ha Dublinba tévedünk a gyerekekkel és több időnk is van, mint csak a szükséges intéznivalók, ide szinte mindig beugrunk, mert ugyan a múzeum maga alapban sem óriási, de mindig felfedezünk benne valami különlegeset. Ráadásul kőhajításnyira van a csodálatos St. Stephen's Greentől, és a két prg (parkos séta/rohangálás és a múzeumi elcsendesedés és nézelődés) együtt bármilyen évszakban jól kiegészíti egymást.

wp_20171213_13_05_37_pro.jpg

(fotó: Halcsapdák maradványai, ie.5300-4700; szintén a lápvidékről került elő)

Az ír régmúlt és a kelta hagyományok titkait őrzik itt, főleg őskori leletek sokasága kerül itt bemutatásra. 300000 éves kőeszközöktől kezdve az ír lápvidéken talált, és ezáltal épségben megmaradt 2400 éves vajon át az Ogham-kövekig rengeteg érdekességet láthatunk itt. Ha pedig valakit érdekelnek a folyosósírok, itt azokról is részletesen mindent megtudhat, nem mellékesen itt állították ki és gyűjtöttek össze rengeteg leletet, amit Newgrange-ben, Hill of Taran vagy Loughcrew síremlékeiben találtak. Ha valakit kicsit is érdekel a történelem, az arany- és vikingtárgyak sokasága önmagában is megérnek itt egy látogatást.

wp_20171213_13_18_49_pro.jpg

A tárlat külön érdekessége azoknak a mumifikálódott emberi testeknek a bemutatása (angolul ún. bog bodies, magyarul 'mocsári múmiák'-ként találtam rá), amit szintén a lápvidék tartósított az utókor számára és melyekből egész Európában csak Dániában, Nagy-Britanniában, Németországban és Hollandiában találtak néhányat. (Még ha több ezer éves, ismeretlen emberről van is szó, kegyeleti okokból nem hoztam nektek fotókat, bár a múzeumban vaku nélkül megengedett a fotózás - ill. ahol és amit nem, azt külön táblák jelzik, erre látogatáskor majd figyejetek!).

wp_20171213_13_08_45_pro.jpg(Fotó: Arany nyakék ie. 800 körülről, kiállítva a múzeum gyűjteményében)

Hogy a tőzegmocsárban miért konzerválódhattak ilyen épségben a testek, az az egyszerre savas és egyszerre oxigénhiányos környezetre vezethető vissza. Számomra felfoghatatlan, hogy egy 4000 évvel korábban élt ember épen maradt arcát vagy kezének redőit is megnézhetem akár, sőt még ujjlenyomatot is vehetnénk tőle, ha akarnánk....Akit komolyabban is érdekel a téma, itt és itt talál róla leírást. Meg persze keressetek rá a neten! Persze a legjobb, ha ellátogattok erre a kiállításra, amikor az ír fővárosban jártok éppen, de tisztában vagyok vele, hogy ez nem megy mindenkinek olyan egyszerűen.

wp_20171213_12_52_33_pro.jpg

(fotó: Mocsárban talált fadézsa és tartalma, a vaj ie. 400-350-ből - igen, az a szürkés fehér valami, az nem más, mint 2400 éves vaj!)

Az ír nemzeti múzeumnak több épülete van Dublinban, magát az régészeti részt a Kildare streeten találjátok, gyalog is egészen közel a  belvároshoz, így könnyű betervezni a dublini sétátokba. Szerintem 1-1,5 óra elég lehet azokra az érdekességekre, amit mindenki úgyis a saját prioritásai szerint választ, de azt mondanám, hogy 2 óra  már elég az egész tárlatra is. A kávézó meg egyenesen ideális hely bevárni egymást, ha valaki a társaságból túlságosan beleveszne a részletekbe. Ajándékbolt is van - a múzeum méretéhez képest viszonylag nagy választékkal -, és különleges képeslapokkal a tárlaton látható tárgyakról.

wp_20171213_13_21_32_pro.jpg

A látogatás ingyenes, ami az ír állami múzeumokban megszokott. Szerintem nagyon is jó ötlet, hogy a történelem, a kultúra és a művészet ezáltal bárki számára elérhető, aki nyitott és kíváncsi annyira, hogy időt szánjon ezek részletesebb tanulmányozására. Ünnepek és iskolaszünetek idején külön foglalkozások, feladatok is várják a gyerekeket, érdemes előre tajékozódni, ha családdal látogattok el ide, íme a link: https://www.museum.ie/Archaeology

(Nyitvatartás: Keddtől szombatig: 10-17.00; vasárnap: 14-17.00; hétfőn és ünnepnapokon: zárva; Dec 25. és Nagypéntek: zárva)

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr8313511575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása