Egy könnycsepp a tengerben: Fastnet Rock
2017. november 24. írta: Kelta Vándor

Egy könnycsepp a tengerben: Fastnet Rock

Maga Fastnet Rock egy egész kicsi sziget az Atlanti-óceánban. Hivatalosan ez a szikla egész Írország legdélebbi pontja. Igaz 13 km távolságra fekszik magától a szárazföldtől, de különleges helyzete miatt Írország könnycseppjeként is ismerik. Ti sejtitek miért? Na jó, picit segítek: ez volt a legutolsó földterület, amit anyaországukból még láthattak az Amerikába emigráló százezrek, ahogy a hajókon egyre jobban távolodtak a sziget partjaitól.

fastnet-light_john_finn.jpg

Fotó: John Finn Photography (http://www.johnfinnphotography.com )

fastnet-drawing_irishlights_ie.jpg

(Forrás: www.irishlights.ie)

Az itt működő világitótorony elődjét 1854. január 1-jén helyezték üzembe. Igazából ez már a második itt, mely egyben a legmagasabb is az országban. Az első? Nos..tönkrement...mivel nagy viharok idején még a 40 méter magas szikla tetején is kárt tettek benne a hullámok. Az 1900-as évek elején épült, itt egy fotó az építkezésről (forrás: www.irishlights.ie ) :

fsnet_irislight_ie.jpg

Partra ugyan nem lehet szállni, de hajóval elég közel merészkedhettek, hogy szemügyre vegyétek a sziklacsoportot, és a rajta magasodó fenséges tornyot is, mely 60 m-es magasságával innen alulnézetből egészen olyan hatást kelt, mintha egyenesen a hullámokból emelkedne ki. (Hajótúrákhoz linkek itt: http://www.fastnettour.com ; http://www.capeclearferries.com/FastnetTourhttp://www.aquaventures.ie/sunset_tours.htm; A szezon: jún-aug. ) Arra figyeljetek, hogy a 2,5-3 órás tengeri utat csak 72-48 órával előtte lehet lefoglalni az erősen változó időjárási körülmények és kitettsége miatt. Cape Clear Islandról - ahol maga a Fastnet Rock múzeum is van - komppal is mehettek túrára, de kiszállni úgy sem lehetséges.

riverandocean.jpg

(Fotó: Mert van, aki kajakkal vág neki :-) - forrás: www.riverandocean.com)

Az emberi jelenlét hiánya, na meg az ideális körülmények miatt gazdag madárvilág vette birtokba a sziklaperemeket és a tagolt partot a fókák is szeretik.

fastnet-lighthouse_john_finn.jpg

Fotó: John Finn Photography (http://www.johnfinnphotography.com )

Tengeri medvéknek és a vitorlázás szerelmeseinek a sziget neve egy híres vitorlásverseny, a majdnem 1200 km-es Fastnet Race-ből lehet még ismerős, ami Cowes-ról (Isle of Wight) indulva a sziget megkerülésével megy egyenesen Plymouthba (UK). Persze más versenyeken is használják tájékozódási pontnak, mert nehéz nem szem elől téveszteni.

kurt_arrigo_fastnet_rock.jpg

(Fotó: Kurt Arrigo, http://kurtarrigo.com/  - Royal Ocean Racing Club)

A magas toronyban 7 szint is van, mindegyiknek megvan a saját funkciója. Mára már persze kevéssé van szükség pl. az olajtároló szintre (második szint), hiszen jelentősen változott a világítási technológia az évtizedek folyamán. És hálószintekre is kevesebb szükség van (a harmadik szint szolgált extra hálóhellyel), de eredetileg még 6-an osztották be itt a szolgálatot: 4-en mindig a szigeten, 2-en távol voltak és 4 hetente cserélődtek. MIndenki  2 hét szünetet kapott a 4 aktív hete után.

A negyedik szinten állítólag volt egy külön, filccel puhára kibélelt szekrény is, ahol a ködjelzéshez használatos robbanószereket (cellulóz nitrát) tartották, amit nagy köd idején elektromossággal lobbantottak fel 5 percenként. A hatodik szint padlója parafaborítású volt, ez volt anno 'a hálószobája' a fény őrzőinek. Izgalmas lenne ilyen magasról megcsodálni egy naplementét vagy napfelkeltét az óceánon...Talán egyszer majd bejutunk...:)

De ha mindez még mind nem lenne elég, hogy valaki hajóra szálljon Fastnet kedvéért,  itt nagy esély van rá, hogy a környéken bálnákba vagy delfinekbe futunk bele, akik - teljesen érthetően - különösen szeretik ezeket a nyílt atlanti vizeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr7113366857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása