Wicklow Head: állati felfedezések
2017. október 17. írta: Kelta Vándor

Wicklow Head: állati felfedezések

Maga Wicklow-megye Írország keleti oldalán, Dublintól délre fekszik az Ír-tenger partján. Szerintem az egyik legváltozatosabb terep felfedezésekre és kirándulásokra a szigeten, ráadásul Dublinhoz való viszonylagos közelsége miatt azoknak is különleges élményt jelenthet ide ellátogatni, akik csak pár napra érkeznek a szigetországba. Lankás hegyoldalak, tőzeggel borította völgyek, tavakkal tarkított erdők, vadregényes tengeröblök, csodálatos történelmi birtokok és színpompás kertek jellemzik. Nem is véletlen, hogy Wicklowt a helyiek egyszerűen csak 'Írország kertjeként' emlegetik. 

 dsc_0490.JPG

Ha Dublinban bepattantok az autóba, 1 óra alatt ott is vagytok. Persze a Wicklow-hegységben találtok rá az egyik legkorábbi kolostoregyüttesre, Glendaloughra is, ami meglehetősen felkapott látványosság itt a szigeten. A világért se hagyjátok ki, de a tengerparti részekre már sokkal kevesebben kanyarodnak el. Pedig maga Wicklow Head, ez a sziklákkal tagolt félsziget ideális célpont lehet azoknak, akik szeretnek kicsit kiszakadni a civilizációból, de nem szeretnének Donegalig vagy Mayoig (nyugati part) elautózni érte. Maga a világítótorony csak 30 perc séta az R750-es úttól, ugyan magánterületen vezet át az út, gyalogosan azonban könnyedén végig lehet sétálni rajta. Ha ráadásul szívesen barangoltok tenger feletti, vadregényes ösvényeken, ahol a legváratlanabb helyeken bukkannak fel játszadozó és portyázó fókák a zegzugos sziklák alatt a tengerben, akkor ez a hely igazán nektek való lesz. Egyszerűen csak kanyarodjatok el egy éles balkanyarral a parti ösvényre ott, ahol már egy magasságba értek a toronnyal! (Egyetlen ösvény lesz balra, nem is lehet eltéveszteni, de a cikk végére betettem egy térképet is azért.)

wp_20171008_13_25_33_pro_li.jpg

A világitótorony már 1781 óta üzemel, és aki különleges élményre vagyik, az akár meg is szállhat benne (részletek hozzá itt: https://www.irishlandmark.com/prop…/wicklow-head-lighthouse/) és napokig kedvére csatangolhat a kristálytiszta, sós levegőn a napfelkeltét csodálva a végtelen horizonton (ami persze sokszor azért is végtelen, mert a szürke égbolt egybeolvad a szürke víz színével..LOL:), de ez sose vegye el a kedvetek!  Érdekessége,  hogy nem kevesebb, mint 109 lépcsőn lehet feljutni a konyhába, az van ugyanis legfelül, a sok lépcsőzésért viszont kárpótolhat a körpanoráma, hiszen 3 oldalon az Ír-tenger, a negyediken nyugat fele pedig maga a Wicklow-hegység laposan elnyúló vonulatai sejlenek elő a szürke-zöld-barna háttérből. (Fontos: A tiltó táblák ellenére túrázóknak nyugodtan be lehet sétálni a tornyokhoz, van egy kis piros kapu, ott tudtok bemenni.)

wp_20171008_13_27_20_pro_li.jpg

dsc00834.JPG

Eredetileg két torony is épült a félsziget tetejére, persze nem véletlenül: nem akarták, hogy a hajósok összekeverhessék a fényeket az egytornyos Howth-félszigettel (Howth É-ra fekszik Dublintól, Wicklow Head meg D-re) vagy Hook Head fényeivel, ami még délebbre van innen. Ma persze már három torony is itt figyel, az új egész kint a csúcson épült, de fény, ha jól tudom, még mindig csak kettő....(Ha meg nem jól tudom, akkor persze három is :)

dsc00897.JPG

Ilyenkor késő ősszel jár az idetévedőknek egy igazi bónusz is: tele van fókákkal a partszakasz és külön figyelni kell a kölykökre is, akiket az anyjuk még egy-egy eldugottabb helyen a parton hátra hagy hosszabb-rövidebb időre. Ez a legelső vastag, fehér bunda még nem is vízálló, igy ebben a kisfóka még nagyon esetlen és fázik a vízben, ezért marad kint. Annak azért jó tudatában lenni, hogy 2 hónapos korukra már a kicsiknek is olyan álkapcsuk van, mint egy nagyobb kutyának és mivel vadon élő állatok, bármennyire is 'aranyosnak' tűnnek okos kutyapofájukkal és kifejező, nagy szemükkel, inkább csak elviselik, de nem szeretik az ember közelségét, félnek is tőle. Nagyon izgatottak tudnak lenni a közeledéstől, szóval ha valakinek ez nem is lenne egyértelmű, jobb azért tudatosítani magunkban (meg lelkes gyerekeinkben :) ), hogy vadállatként nem azért heverésznek a kavicsokon, hogy megsimogassák őket (ráadásul az idegen, emberi szag később akár el is riaszthatja az anyát attól, hogy visszatérjen a kölykéhez).  Még többet fókákról és az írországi fókamenhelyről,  részletesebben múlt heti posztunkban olvashattok, még pedig pont itt:)

wp_20171008_12_41_31_pro_li.jpg

dsc00826.JPG

A túraútvonalhoz csináltam nektek egy térképet is, hogy áttekinthetőbb legyen: max. 5-6 km az egész kör és eltekintve az itt-ott sűrűn összenőtt, szúrós sünzanóttól nagyon könnyű a terep; az egész max 1,5-2 óra bámészkodással együtt. Javaslom, élvezzétek ki kedvetekre, bámészkodjatok, figyeljétek a vidáman játszadozó fókákat a sziklákról, piknikezzetek stb..stb..!

Megközelítés Dublinból: N11-en, majd Wicklow (É)/Arklow (D) városától az R750-es úton;  parkolás: Dunbur Glen-nél a tenger felőli oldalon van egy nyilvános parkoló pont ott, ahol a Cliff Walk indul: a golfpályát elkerüli az ösvény, bárkinek átjárható.

Ha nincs autód: Bus Eireann 133-as busszal tudsz eljutni Wicklowig, felszállhatsz Dublin belvárosában (Georges Quay), vagy ha DART-tal kimész Braybe, akár ott is. Hivatalosan Dublin Airport és Wicklow között közlekedik, magában Wicklow Townban szálljatok le, igaz innen még 3 km gyalogosan Dunbur, de mivel az egész kör kb 4 km, ezért az úgy még mindig csak 10km összességében. Ha valaki nagyon elszánt, nagyon jó kis napi program kerekedhet belőle! Wicklow városa meg önmagában is izgalmas terep!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr2812967639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ámbátor 2018.11.04. 21:16:32

Sajnos a térképen pirossal jelzett parti út leszakadt, így "további értesítésig" lezárták. Úgyhogy legcélszerűbb a seacliff nevű utcában parkolni és az összes útbaeső tiltótáblát figyelmen kívül hagyva felsétálni a világítótoronyig.

Kelta Vándor 2018.11.05. 12:23:34

@ámbátor: Nagyon köszi az infot! Mi utoljára egy hete (2018. okt. 29.) voltunk arra, és akkor még a parti út járható volt. Amúgy igen, fentről, a tornyok irányából is megközelíthető a hely. Aki tériszonyos, vagy kevésbé szeret terepen menni, inkább eleve onnan fusson neki! :-)
süti beállítások módosítása