Egy part északon: Five Fingers Beach
2017. szeptember 23. írta: Kelta Vándor

Egy part északon: Five Fingers Beach

Kalandozások az Inishowen-félszigeten

dsc_0379_1.JPG

Ezen a héten még mindig az Inishowen-félszigeten csatangolunk veletek, ezúttal a sziget legnagyobb homokdűnéit vesszük célba. Habár itt, az Ír-szigeten olyan híre van a partszakasznak, hogy (a maga 30m-es magasságával) Európa legnagyobb dűnéiről van szó, de ez azért messze nem fedi a valóságot, csak amolyan helyi mítosz inkább.

wp_20170413_13_49_31_pro.jpg

A Wild Atlantic Way donegali szakaszára önmagában is jut jónéhány csodaszép part és homokos strand, a Five Fingers (Lagg Beach néven is megtaláljátok) ezek közül csak az egyik. Különös nevét arról az 5 sziklaformációról kapta, mely 5 tengerbe nyúló ujjra hasonlít leginkább. A part teljesen elhagyatott, a homokon kívül semmi nincs, csak a szél, néhány tengeri madár meg a hullámzás.  A közelben Knockamany Bendsnél van egy kilátóhely is, ahonnan meseszép a rálátás a partra és a környékbeli dombokra.

wp_20170413_14_00_54_pro.jpg

wp_20170413_13_48_12_pro.jpg

A sziget legészakibb fokára, vagyis Malin Headre tartva könnyedén útba is ejthető, csak kövessétek kitartóan az Inishowen 100 táblákat. (Na persze a Five Fingers Beach táblánál el ne felejtsetek lekanyarodni!) Ideális hely egy piknikre, pihenőre vagy akár kitesurfingre is, ha valakinek ahhoz van leginkább kedve... Az óriási föveny sárkányreptetésre hívogat, így ha gyerekekkel vagytok, mindenképpen legyen veletek egy! Érdemes tudatában lenni, hogy nagyon erős a dagály miatti áramlat, ezért az úszás nem feltétlen ajánlott, így kellő körültekintéssel úszkáljatok csak.

dsc09543.JPG

wp_20170413_13_55_05_pro.jpg

Én nagyon szeretem az óceánt: a víz moraját, a homokon messzeguruló hullámokat. Neked volt már olyan élményed, hogy csak állsz a fövenyen és megbűvölve nézed a messzeséget? Amikor nekiindulsz gyalog egyenesen a horizontnak az óceán partja mentén, egyszer csak elhatalmasodik rajtad az a végtelen térérzet, ami itt az Atlanti-óceán partján mindig menthetetlenül beszívja az embert: egyszerűen óriási tér van lélegezni, van tér kapcsolódni önmagunkhoz, van tér, hogy elhiggyük, hogy az életben nem mindig kell, hogy legyen egy tervünk, néha elég csak megállni és elhinni, hogy a legjobb dolgok csak úgy, kedvünkre megtörténhetnek velünk.....

dsc09544.JPG

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr8212886898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása