Dublin: a karácsonyi 12 pub kihívás
2016. december 17. írta: Kelta Vándor

Dublin: a karácsonyi 12 pub kihívás

Hallottatok már a hagyományos Irish Pub Crawl-ról? Aki Dublinba látogat, biztosan fel fog neki tűnni, hogy a belváros zsúfolásig tele van hagyományos ír pubokkal (mily meglepő ez a délír fővárosban, ugye?), így ha kedved támadna hónod alá kapni a barátaidat vagy a családtagjaidat, nyugodtan járjatok be jó néhányat egyszerre belőlük és a kedvenc klasszikusokat ki ne hagyjátok! Na nem is a bulizás miatt, de 1-2 pub berendezése felér egy múzeummal is, a jobbnál jobb élőzenés, táncos programokról és koncertekről nem is beszélve! (néhány ötlet a teljesség igénye nélkül: Whelans - egyik legjobb élőzenés szórakozóhely már 25 éve!; nyáron a Dicey’s Garden sörkertjével; The Brazen Head - Dublin hivatalosan is legrégibb pubja 1198-as alapításával ; Hacienda bar - csöngetni kell, nem a legismertebb hely; Mary's Bar - ha nincs időd vagy lehetőséged kimozdulni Dublinból, de szeretnél egy hagyományos vidéki pubnak berendezett kocsmát látni, legyen ez az; The Church - egy igazi kocsmatemplom, alagsorban táncparkettel, itt írtunk róla korábban; The Library Bar - ha csöndre és nyugira vágysz, ez egy klasszikus hotelbár; The Hop House - az egyetlen koreai pub Dublinban és finom kimchit is rendelhetsz a szomszédos koreai étteremből; Shanahans - azt mondják, a legjobb steak itt van egész Dublinban, de tudd, hogy itt biztosan jó mélyen a zsebedbe kell nyúlnod érte!; Probus - ír és nemzetközi házi csapolt sörök és borok széles választéka - ez Dublinban viszonylag ritka kombó!).

12xmas.jpg

És persze van ennek egy kifejezetten decemberi verziója is, hiszen az írek híresek arról, hogy ha bulizásról és szórakozásról van szó, arra mindig lehet zsáknyi ürügyet találni. Egy igazán jó "craic"-hez sosem kell kifogás! A decemberi változat hivatalosan a "Do the 12 Pubs of Christmas" néven fut.

És aki benne van ebben a buliban, az nem viccel: a karácsonyi 12 kocsma kihívás igazi jelenséggé nőtte ki magát az elmúlt években Dublinban. A Bridget Jones naplójából is ismert csodás karácsonyi pulóverekben vagy piros mikulásruhákban vonuló tömegek saját választás szerint térnek be hétvégente nem kevesebb mint 12 kocsmába egymás után, bár gondolom, a számolást valahol félúton már úgyis elvesztik, mert természetesen mindenhol fogyasztanak is valamit, és nem éppen a "virgin" verziókból. Hogy ezt miből gondolom? Hát, frissen facsart narancslétől megrészegült pubozókat még ritkán láttam ordibálva fetrengeni a karácsonyi dekorációk halvány fényében a pocsolyákban:) Későnovemberi és decemberi 7végeken biztos lehetsz benne, hogy illuminált mikulások és mikulásnők hadával találod szembe magad Írország szinte valamennyi városában.

12pubs.jpg

És ha bárki is azt gondolná, hogy a legnehezebb kihívás felhörpinteni egymás után a 12 pintet vagy egyáltalán számon tartani, hogy hányadik pubnál is tart az ember a menetben, hát annak most szólok, hogy nagyon is téved. Mert az igazi kihívás a különböző játékszabályok betartása, melyek ugyan társaságról társaságra változnak, de példaként álljon itt néhány széleskörben elterjedt:

- Nem ihatsz azzal a kezeddel, amit leginkább használsz - ez még csak az első pub!;

- Végig egy olyan akcentussal kell beszélned, ami nem az eredeti dublini - második pub;

- Nem beszélgethetsz senkivel, akit ismersz ('The Silent Pub') - már a harmadik!;

- Nem dőlhetsz neki semminek és senkinek, nem pihenhetsz, támaszkodhatsz a negyedikben;

- Egyáltalán nem mehetsz wc-re az ötödikben

- Csak egy partnerrel itathatjátok egymást ('The Partner') - igen, és ez már legalább a hatodik hely :)

- 'Shoe Swap Time' - ez nekem pl. nagyon tetszik - igen, cseréljetek cipőt: a fiúknak mehet is a magassarkú :)

...stb..stb..és így tovább 12-ig....

Így már izgalmasabban hangzik? A szabályok megszegése természetesen további italfogyasztást is von maga után, ami egyáltalán nem feltétlenül vonzó még az oly elszánt résztvevőknek sem - tekintve ugye az eleve kitűzött alapcél mértékét. A társaságoknak általában 30 percet kell eltölteni egy helyen ahhoz, hogy továbbmehessenek a következő helyre. És ahogy telnek az órák és "fogynak a pubok", mind az időlimitet, mind a szabályokat egyre nehezebb betartatni.

santa.jpg

Persze nem minden dublini és pub-tulajdonos örül a maskarákba öltözött, pirospozsgás arcú, a mértéktartásról és önmaguk emberi méltóságáról is sokszor teljesen megfeledkező nagyobb társaságok megjelenésének szent karácsony közeledtével. Az utóbbi években több hely már kifejezetten tiltja a 12-pubozóknak a betérést. Hogy miért? A nagy felhajtás miatt a megszokott vendégkör egyszerűen távozik vagy meg sem jelenik, és a pubról pubra vonuló dorbézoló társaságok sokszor jelentős károkat is okoznak a berendezésben, a város utcáin maguk mögött hagyott üvegtörmelékről és egyéb rongálásról nem is beszélve. Újabban minden évben kijön egy lista azokról a pubokról, akik NEM engedélyezik a 12-pubozást. De inkább csak hallgassatok meg egy szakértő dublinit a témában (pros and cons):

Igen, Dublinnak időnként megmutatkozik egy egészen szürreális arca is, így ha nem vagy eléggé felvértezve lelkierővel, hogy elviseld a földön fetrengő, önmagukról megfeledkező és méltóságukat vesztett férfiak és nők látványát, akkor a belvárost jobb, ha messze elekerülöd ilyentájt....számos jó szórakozóhely és pub van azon kívül is...! És PLEASE: tartsatok mértéket! PLEASE:) Csakis magatokért! ...és ez nem csak Dublinban igaz!

sign12xmas.jpg

*****

(Képek forrása: sosueme.ie ; irishcentral.com ; dailyedge.ie)

További szabályok és érdekességek a témában az alábbi linkeken:

http://thechronicle.ie/2014/12/04/12-pubs-of-christmas-official-rule-book-041214/

http://sosueme.ie/celeb-land/top-12-rules-12-pubs-christmas/

https://www.christmasshirts.com/blogs/blog/15659628-the-12-pubs-of-christmas-the-rules

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr3012052141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása