Gyere a Templomba!
2016. szeptember 04. írta: Kelta Vándor

Gyere a Templomba!

"Vigyetek a templomba, szórakoztassatok és itassatok:)" Tudom-tudom, meglepően hangozhat sokaknak, de nem Dublinban járva! Ha Dublinban csavarogtok, különösebben senki ne lepődjön meg azon, hogy egy-egy eredetileg templomnak épült épület mennyi különféle, - a legtöbbször anyagi források hiánya miatt kényszerű profilváltás eredményeképpen - világi funkciójával találja szemben magát a város legkülönbözőbb pontjain:  virágpiac, turista-információ, ajándékbolt és sokak kedvence, a híres Church Bar, mely nem más, mint egy egykori, ír anglikán (Church of Ireland) templom átépítésével kialakított szórakozóhely, vagyis egész egyszerűen egy kocsmatemplom:)

dublintourist-com.jpg

(The Church Bar, Dublin - Forrás: Dublintourist.com)

A XIX. században még maga Jonathan Swift is ide járt Istentiszteletre, 1761-ben meg Arthur Guinness (a Guinness Sörház alapítója) tartotta itt az esküvőjét, ma pedig már night club is működik az eredeti belső kialakításokat is megőrző, rendhagyó épületben. A templom közepén maga a söntés uralja a teret, a karzaton fent még mindig ugyanúgy virít az orgona (persze nem tudom, működőképes állapotban van-e), melyen egykor nem más, mint Georg Friedrich Händel gyakorolta nagyszabású oratóriumát, a Messiást. (A Messiás első hivatalos előadása 1742-ben Dublinban volt a Fishamble Street-en, de előtte Händel gyakorolni állítólag rendszeresen ide, az egykori  St Mary's Church-be  járt). A falakon  az emléktáblák és a tízparancsolat árnyékában szürcsölhetjük el kedvenc (vagy nem kedvenc) csapolt Guinnessünket vagy netán-tán du-i kávénkat.

thechurchie.jpg

Egy vacsora a karzaton? (Forrás: thechurch.ie)

Az épület még az 1700-as évek elején épült, ugyanazok az építészek tervezték, akik a Trinity College Régi könyvtárepületét is, az évek folyamán rengeteg különféle funkciója volt és természetesen templomként indította pályafutását St Mary's Church of Ireland néven. 1986-ben zárták be, a helyi közösség ugyanis már nem tudott összeadni annyi pénzt, amennyi az épület fenntartásához kellett volna, ezért az egyház egyszerűen piacra dobta az épületet. 1997-től több évig tartó restaurálás után végül 2005-ben nyílt meg mai funkciójával (bár 2007-ben újra tulajdonost váltott). Mielőtt bárki megbotránkozna, tudni kell azért azt is, hogy az épületről hivatalos ceremónia keretén belül még a funkcióváltáskor megvonták a szentséget. Ezzel együtt mára is számos eredeti templomi jellegzetesség megmaradt, mint pl a gyönyörű orgona a karzaton vagy a festett üvegablakok.

menupages-ie.jpg

A hangulata bárként fentiek miatt egészen egyedülálló és ha másért nem is, egy pint erejéig megéri beülni, körülnézni és elüldögélni a karzaton megbújó egyik sarokban. Kávézni, BBQ-zni, sörözni, barátokkal csevegni, bulizni, táncolni hova máshova: gyertek "A  Templomba":)

 

Referenciák, források, helyfoglalás: http://www.thechurch.ie/

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr5011676437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rézfánfütyülő fűzangyal 2016.09.07. 18:37:07

Hihi! Hollandia tele van ilyen funkcióváltásokkal, csak ott még keveredik is a dolog. Néha kiállítótér lett az egész, és van ahol az előtérben, sekrestyében húzódik meg a kávézó vagy söröző, miközben a templomhajóban több felekezet is misézik.
süti beállítások módosítása