Carrick-a-Rede kötélhíd
2016. június 10. írta: Kelta Vándor

Carrick-a-Rede kötélhíd

carrick-a-rede-rope-bridge-2048x1024.jpg

 Carrick-a-Rede kötélhíd a szárazföld felől (Forrás: http://www.claytonhotelbelfast.com)

Az egyik legizgalmasabb hely, ahova gyerekekkel ellátogathatunk ezen a zöld szigeten, egyértelműen a Carrick-a-Rede kötélhíd. Bár láttam már tagbaszakadt felnőtteket is megtorpanni és visszafordulni a híd első eresztékeinél, sőt olyat is ismerek, aki csak negyedszeri látogatásra vette a bátorságot, hogy nekirugaszkodjon az átkelésnek Carrick szigetére ("carrick" az ír nyelvben sziklát jelent), ezzel együtt persze egyáltalán nem kell azt hinni, hogy valami félelmetes és kockázatos kalandról lenne szó. Az egész híd csupán 20 méter hosszú és 30 méteres magasságban himbálódzik a vadregényes, sziklákkal tagolt észak-antrimi part felett. És valóban szinte állandóan himbálódzik meg rázkódik, efelől ne is legyenek kétségeitek! Na persze egy kalandparkban is várnak ránk hasonló kihívások, sőt ennél sokkal komplexebbek is nyilván, és még csak Észak-Írországig sem kell utazni hozzá, ezt én megértem! Mégis van valami varázslatos a természetességében, a sziklákban, a sós párába burkolt kis szigetben, a tenger szüntelen hullámzásában, abban, hogy ezen a helyen már 250 éve folyamatosan van valamiféle "hídféle összeköttetés" (mert egy duplán kifeszített kötélrendszert ugye még ti sem neveznétek feltétlenül azonnal hídnak?), amit eredetileg a halászok alakítottak ki és tartottak fent maguknak.

flickr_1.jpg

  Carrick-a-rede szigete (Forrás: flickr.com)

A halászok évszázadokon át a hídról és a szigetről tudták megközelíteni a legjobb lazac-fogó helyeket. Egy vagy több évnyi északi, mélyóceáni vándorlásuk után a lazacok ugyanis visszaúsznak az eredeti szülőhelyükre, eredeti folyóvizeikbe végig az északi part mentén. Carrick-a-rede a nyugat felé tartó migrációs útjuk része, ahogy a Bann- és Bush-folyó felé tartanak. Szomorú tény azonban, hogy 2002-től már nem jönnek a lazacok, és így a halászok sem, mert (jobbik esetben) a lazacok útvonalat változtattak, és/vagy (valószinűbb verzió), hogy számban erősen megritkultak. Munkájuk mementója mára csak az a fehérre meszelt kis halászkunyhó, ami magán Carrick-a-Rede oldalában bújik meg. Ezt mostanra már úgy állították helyre, ahogy azt az utolsó halász 2002-ben maga mögött hagyta és megtöltötték helyi fotókkal, emlékekkel, tárgyakkal és sok-sok történettel és információval a kis híd annál hosszabb történelméből.

giantcausewaytours-ie.jpg

 A híd egy régebbi változata még izgalmasabb kiadásban:) (Forrás: www.giantcausewaytours.ie)

A 70-es években még csak egy oldali fogodzó mentén lehetett átkelni egymástól nagyobb távolságra odabigyesztett deszkaféléken. A legújabb drótkötélhíd 2008-ban épült meg, és persze már sokkal "turistabarátabb", szóval teljesen biztonságos az átkelésre és sokkal több anyagot tettek bele 2 szimpla kötélnél:) Nyilván akadnak kihívások, ha tériszonyos valaki vagy retteg a folyamatosan imbolygó, bizonytalan mozgásoktól. Az első lépések mindenkinek szokatlanok lehetnek, de ha már kijutottál a pöttömnyi kis szigetre, hihetetlen érzés fog el. Tiszta, napos időben gyönyörű a kilátás a közeli Rathlin-szigetre, de akár Skóciáig is el lehet látni.

dailymail-co-uk.jpg

Az olimpiai láng 2012-ben a Carrick-a-rede kötélhídon (Forrás:www.dailymail.co.uk)

A vagányabb gyerekek biztosan ide-oda akarnak majd járkálni a hídon, ami nem mindig lehetséges, hiszen vannak látogatók, akik csak teljes mentális és fizikai rákészülés után mernek nekivágni életük legfélelmetesebb 20 méterének és mindezt természetesen teljesen egyedül szeretnék megtenni, hogy a lehető legminimálisabbra csökkentsék a híd kilengését és mozgását (a gy-ek meg mindezt a maximumra tennék nyilván), de hát azt a mindig fújó atlanti szél úgyis megteszi helyettük:) Szóval legyünk türelmesek és megértőek, és kivételesen attól is tekintsünk el, hogy bárkit előzékenyen átsegítsünk a hídon, mert ki tudja, lesz-e bátorsága egyáltalán visszajönni? Még így is akadnak elvétve olyan elvetemült látogatók, akik ha már egyszer kijutottak a szigetre, nem mernek visszaindulni és őket olyankor bizony hajóval kell "kimenteni" a félelmetes tengeri szirének karmai közül:)

mediaireland-com.jpg

A régi halászkunyhó a sziget oldalában, 2012-től látogatható. (Forrás: www.mediaireland.com)

Egy pár kötél, egy híd, 250 év, az olimpiai láng 2012-ben és néhány szirén is talán... Nektek megér egy látogatást? Egy képzeletbeli utazást biztosan...!

(A híd egész évben látogatható, megközelítése Ballycastle és Ballintoy között a parti útról, megye: County Antrim, É-Írország, belépőkről, árakról infok itt:http://www.nationaltrust.org.uk/carrick-a-rede )

nationaltrust-org.jpg

 (Forrás: www.nationaltrust.org.uk)

******

Referenciák, további infok és érdekességek az alábbi linkeken:

http://www.belfasttelegraph.co.uk/news/northern-ireland/carrickarede-its-a-new-cottage-industry-for-old-fishing-shack-28871256.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Carrick-a-Rede_Rope_Bridge

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr708797462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Komojtalan 2016.06.11. 11:59:23

Vagy 10 éve Grenoble környékén tartott a Tour de France és véletlenül átkapcsoltam a TV5 -re. Ott minden nap volt 1-2 órás felvezető műsor és mutattak egy hasonló függőhidat, persze nem ilyen "picit" :-). Volt vagy 100 méter hosszú, meg vagy 1-200 méter magasan.

Kelta Vándor 2016.06.11. 16:10:01

@Komojtalan: hát igen, ez valóban "ici-pici" az Alpok függőhídjaihoz képest, ráadásul ott van jó pár nagyon izgalmas, elhagyatottabb is, ahogy tudom...főleg azok, melyek mászóutak vagy via ferrata utak részei...Hát lehet nézelődni a világban, az biztos:)

arsenal71 2016.06.12. 13:54:45

@Kelta Vándor: Azért tisztességes szélben ez az ici-pici híd a frászt tudja hozni az emberre. Főleg mikor az ostobák elkezdenek ugrálni rajta. :) Tériszonyosoknak pedig egy méter is elég.
Az tény, hogy szerelmes vagyok bele, és évente 5-6 alkalommal átmegyek rajta. Pedig tériszonyos vagyok. Gyönyörű.
süti beállítások módosítása