A boyle-i apátság
2016. május 20. írta: Kelta Vándor

A boyle-i apátság

Jártatok már Boyle városában? Elég könnyű útba ejteni, ha valaki Sligo felé venné az irányt az N4-es úton Dublinból vagy vissza, és érdemes egy rövid pihenőre megállni vagy legalább körbejárni, ami az egykori ciszterci apátságból és kolostorépületből még megmaradt. Persze a közeli Lough Key ugyanígy megér egy sétát, igy döntsétek el magatok, hogy végül az N4-es melyik oldalán pihenőztök:)

discovertheshannon.jpg

A templomnak van egy nagy négyzetalakú tornya és egy hármas tagolású csúcsíves ablaka, mely kelet felé néz és ami ezen a fotón pont nem látszik:) (Fotó forrása: www.discovertheshannon.com)

1161-ben a ciszterci szerzetesek alapították az apátságot itt Boyle-ban. Az eredeti patrónus a McGreevy-család volt, és később egy kis hatalmi csatározás után a MacDermottok vették át a helyi kiskirályi szerepet. (Róluk már szó esett egy korábbi posztunkban Lough Key kapcsán is: itt.)

dsc_0745.JPG

Fotó: A délnyugati sarok kisebb tornya, valószínűleg egy egykori kerektorony maradványa lehet

Maga a kolostor csak 1220-ra készült el végül, de még egyértelműen az eredeti ciszterci tervek alapján. Az egész épületegyüttest egy kis folyó partjára  építették, mely a közeli Lough Keybe ömlik. A kolostor négyszögletes alaprajzú északi oldalán állt egy templom, a másik oldalon egy káptalani gyűlésterem, a harmadik oldalon lehetett eredetileg a konyha és az imaszobák, és a raktárépületek és hálórészek a negyediken. Mára ugyan már csak az eredeti kolostorépület töredéke maradt fent, mivel Erzsébet kiralynő idején 1592-ben katonai barakokká alakították őket, majd 1645-től a cromwelli katonák foglalták el. Délen még egyértelműen beazonosítható az egykori kolostorkert helye is, de a kolostor árkádjaiból mára már semmi nem maradt.

dsc_0756.JPG

Az időjárás viszontagságaitól üveggel védik a felújított árkádsort

dsc_0753.JPG

Ezen a fotón már látszik a 3as tagolású ablaknyílás, és azt is meg lehet figyelni, hogy az északi árkádsor árkádjai csúcsívesek, míg a déli oldalon kerekítettek

A boyle-i apátság az egyike a legjobban fennmaradt ciszterci romoknak még így is. Az óriási keresztalakú templomnak van egy északi és egy déli folyosója és a kereszthajóknál 1-1  kápolnája is. Mára az északi folyosó külső fala már teljesen hiányzik. A 2007-es felújításnál az egyik árkádsort kövenként szétkapták, a köveket egyesével megjelölték, hogy ugyanilyen sorrendben illeszthessék majd vissza, mert a fal már olyan rozoga állapotban volt, hogy a felújítást megelőző 150 évben meg kellett támasztani oldalról.

www_pinterest_com.jpg

XII. századi tökfej az apátságban:) (forrás: Roscommon Tourism, pinterest)

medieval-capital-boyle-abbey-2.jpg

Az oszlopfőkön néhány faragott szerzetesfigura is látható díszítésként, máshol gazdagon dekoráltak növény- és állatmotívumokkal (forrás: irish archaeology)

Egy kisebbfajta kétszintes XVI-XVII. századi kapuőr épületet is helyreállítottak a nyugati szárnyban. Ez szolgál ma látogatóközpontként, itt külön kiállításon tudhatjuk meg a részleteket az épület múltjáról. Minden nap indulnak vezetett túrák is.  Romos állapota ellenére is a boyle-i apátság kiváló példája Írország koraciszterci hagyatékának, ha arra jártok, érdemes betérni és csak úgy szemlélődni a majd ezer éves kövek között.

 

Megközelítés: az N4-es útról (Dublin-Sligo Road) Boyle városa felé lekanyarodva

*******

Források, referenciák:

http://www.discoverireland.ie

http://www.heritageireland.ie/west/boyleabbey/

http://irishantiquities.bravehost.com/roscommon/boyle/boyle.html

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr568734004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása