Cormac király barlangjai
2016. április 14. írta: Kelta Vándor

Cormac király barlangjai

dsc_0740.JPG

Keash barlangjaihoz számos misztikus legenda fűződik, barlangászni meg amúgy is izgalmas, így elhatároztuk, hogy itt is körülnézünk Sligo-ban tett barangolásaink során. A Keashcorran-hegy, melynek oldalában már messziről látszanak a barlangbejáratok , fontos helyszíne volt az ősi Ír-szigetnek.

dsc_0631.JPGdsc_0623.JPG

A hegy tetejét koronaként díszíti egy még soha fel nem tárt neolitikus folyosósír (ez is igazából a közeli, carrowkeeli folyosósír-rendszerhez tartozik),  melyet egy masszív, szintén kőkorszakban épült kőfal vesz körbe. A falon belül jól látszik még egy kör alakú minta is, ami valószínűleg egy kőkunyhó maradványa lehet. Arheológusok szerint egész biztos, hogy ősi rituálék folyhattak itt a hegytetőn egészen a bronzkorig. Ha felmászunk ide napsütéses, tiszta időben, ami nekünk is megadatott, akkor akár Mayo és Donegal megye hegyeit is megpillanthatjuk.  dsc_0641.JPG

A barlangokból több, mint 12ezer éves medve-, farkas-, szarvas- és nyúlcsontok kerültek elő, ami azért is érdekes, mert ezek az állatok a jégkorszak előtt még szárazlábbal tudtak átjönni erre a területre az európai kontinensről. Valamint olyan emberi fogakat is találtak itt, melyek a szénizotópos vizsgálat szerint a kora vaskortól egész a kora középkorig valamilyen rituálé, vagy vallási gyakorlat révén kerülhettek csak ide. Ez abból is valószínűsíthető, hogy csak felnőttek fogait találták meg és semmilyen más emberi csontot nem. Az egyik legenda szerint Cormac Mac Airt ír király a hegy lábánál található kútnál látta meg a napvilágot, egy anyafarkas azonban elrabolta és a barlangban nevelte fel (Kicsit hasonlít a történet Romolus és Remus esetére :).

wolf.jpg

Állítólag három vörösszemű, túlvilági boszorkány is lakott a barlangban, akik néha rabul ejtették és varázskötéllel megkötözték az arrajárókat, amitől azok teljesen elvesztették erejüket. Szerencsére egyszer sikerült elkapni őket és gyorsan le is fejezték mindegyiket, így mi már nyugodt szívvel indultunk neki a meredek hegyoldalban futó ösvénynek, mely a legnagyobb barlangbejárathoz vezet fel. Összesen 16 bejárat van, a járatok többsége azonban rövid. A leghosszabbak 60-70 méter mélyen futnak a hegy belseje felé és sokhelyütt egymással is csatlakoznak. Mi is találunk egy nagy termet, melyben áll a sár és szinte bokáig ér a birkaürülék. Valószínűleg ide húzódnak be az állatok az eső elől.

dsc_0647.JPGdsc06079.JPG

Az egyik hosszabb járat bejáratához egy kb négyméteres falon kell felmászni. Gergő megy elől, de a kődarab, amire rálépett azonnal kiszakad a falból és visszaesik a lábam elé. Inkább felmászom előre és úgy húzom fel magam mellé a többieket.  Beljebb haladva a szűk járaton, majdnem beleesünk a sötétben egy emberi kéz által ásott kb. másfél méter mély gödörbe. Valószínűleg az egyik ásatási helyszínt találtuk meg. Kicsit beljebb találunk még egy gödröt. A járat végül teljesen beszűkül, és egy- talán kétarasznyi magas átjárón még bekúszhatnánk egy kisebb terembe, de annyira áll benne a sár, hogy inkább kihagyjuk és meghátrálunk:). Kiérve  a napfényre, még sütkérezünk egy kicsit majd elindulunk lefelé a hegyről.

dsc06083.JPGdsc_0668.JPGHa esetleg gyerekekkel vetődtök erre, biztos izgalmas kaland lesz a számukra, de a profi barlangászok szerintem inkább máshol keresgéljenek. Az R295-ös útról tábla jelzi a letérést, az ösvény indulásánál az út mellett van egy egész kicsi autóparkoló (GPS: 54º03.541, -008º27.146). Mindenképp bakancsban érdemes nekivágni a hegyoldalnak mert meredek részek is vannak. Izgalmas felfedezéseket Nektek!

dsc06099.JPG

Referenciák, több infó:

https://www.academia.edu/3658832/The_archaeology_and_mythology_of_the_Keash_Caves_Co._Sligo

http://www.voicesfromthedawn.com/caves-of-kesh/

http://www.thejournal.ie/caves-of-keash-dun-aonghasa-heritage-2053333-Apr2015/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr488604474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása