Kilmalkedar ódon kövei
2015. december 11. írta: Kelta Vándor

Kilmalkedar ódon kövei

Mai posztunkban a nyugati végekre, a Dingle-félsziget egyik rejtett szegletébe csábítunk titeket. Érdemes teljesen végigautózni ezt a kis nyúlványát a Wild Atlantic Waynek, és akkor Kilmalkedar romtemploma egészen biztosan útba esik majd nektek is. 

kilmalkedar03_irelandtravelkit_com.jpg

A románkori templom romjai, előtérben a lyukas ogham-kővel (úttól balra) és a nagy, kör nélküli kőkereszttel (jobbra) (forrás: www.irelandtravelkit.com)

p1160767.JPG

Ez a régió jól ismert korakeresztény helyszíneiről és lélegzetelállító földrajzi jellemzőiről. Szerencsére a Dingle-félszigetet könnyen navigálható utak sora futja körbe és ha még napsütés is társul mellé, türkizben játszó, gyönyörű tengerpartjait nem lehet egykönnyen hátrahagyni. Igazából egy egész hét is kevés lenne, hogy bebarangoljuk minden zegét-zugát és a partokhoz közeli kisebb szigeteket. 

p1160763.JPG

kerry_irl_052_1.jpg

kerry_irl_060_1.jpg

A Dingle-félszigetre jellemző tagoltság: a képen Dunmore Head

kilm.jpg

Kilmalkedar monostorát egy helyi szent, Szent Maolcethair alapította még a VII. században. Ennek ellenére a helyet sokkal inkább St Brendan nevéhez kötik, aki a legenda szerint szintén ezen a környéken élt egy időben. A XII. századi, román stílusban épült templom igazi érdekesség, mintegy 10 hektáros terület is tartozik hozzá. A templom a casheli Cormac-kápolna mintájára épült, így elég sok a felismerhető hasonlóság. A templom is egyike az oly híres kőtetős templomoknak Írországban, melyből azonban jelen esetben már nem sok maradt meg az utókornak.

kilmalkedar02.jpg

A templomromról a kőtető javarészt már sajnos hiányzik, de az íves ajtó- és ablaknyílásainak megtekintésén túl érdemes még bóklászni a templom körül is egy kicsit, ha egyszer elvetődnétek erre, mert rengeteg érdekes régészeti lelet található itt egy rakáson. Vegyük pl az 1,22 méter magas ábécé követ (angol neve 'Alphabet Stone') VI. századi latin írás nyomaival, vagy a különleges, lyukas ogham követ, melyből egész Írországban csak pár darabot lehet találni. A mágikus ogham abc jelei fedezhetők fel rajta, ahol minden betűnek megvolt a sajátos tana és hatalma.

433_kilmalkedar-oghum-stone_dinglepeninsula_ie.jpg

A lyukas Ogham-kő (forrás: dinglepeninsula.ie)

Belefuthattok ebbe a X. századi, szépen megmunkált napórába is, ami kicsit már hiányos. Hátrébb van még maga a Szent Brendan ház is, ami egy középkori, kétszintes épület két szent kúttal és a templom körüli kis temetővel.

kilmalkedar-sundial_saintsandstones_net.jpg

Az országban mindenhol barátságossággal, kedvességgel és segítőkészséggel lehet találkozni, az esetleg adódó nehézségek is mintegy maguktól megoldódnak, ez egyszerűen alapmentalitás, és különösen igaz ez a Dingle-félszigetre, ami ráadásul az írek egyik legkedveltebb, és ezáltal egyik leglátogatottabb régiója is. Tömegektől persze - talán Dingle belvárosán kívül nyáridőben - így sem kell tartani.

******

Megközelítés: Kilmalkedar temploma Murreagh település közelében, az R559 út mentén található a Dingle-félszigeten, Kerry megyében

SatNav: 52°11'02.3"N 10°20'13.3"W

Források, referenciák, további információ:

http://www.megalithicireland.com/Kilmalkedar.htm

http://www.discoverireland.ie/Arts-Culture-Heritage/kilmalkedar-church/50299

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr798144994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása