Varázslat a múzeumban, avagy művészet másképpen
2015. november 10. írta: Kelta Vándor

Varázslat a múzeumban, avagy művészet másképpen

Gemeente Museum (Hága, Hollandia)

Mai írásunkkal kicsit kiruccanunk a zöld szigetről és Dublinból a kontinentális Európa nyugati széle felé vesszük az irányt, ami vicces módon persze tőlünk keletre van:) Irány a holland főváros és annak is egy igen egyedülálló kezdeményezése: ti hallottatok már a "Wonderkamers" (szó szerinti fordításban: csodaszobák) tárlatáról?

A kiállítás teljesen különleges módon szólítja meg a 9+ korosztályt azzal az előre szándékolt céllal, hogy szélesebb közönséghez hozza közelebb a művészet világát. Egy, a ma ismert legújabb kiállítási technológiákat felsorakoztató interaktív tárlatba csöppenünk, egy olyan számítógép vezérelte játékba, ahol a látogató a főszereplő és teljesen tőlünk függ, hogyan alakul a látogatásunk. Ha az az előítélet élne valakiben, hogy egy múzeum csakis unalmas lehet, akkor ha tehetitek, látogassatok el ide, és garantáltan megváltozik a hozzáállásotok!

wonderkamers-rapenburgplaza06-800x300.jpg

A központi installáció, az ún. Magic Middle; fotó: Gerrit Schreurs (forrás: Gemeentemuseum, Den Haag)

A kiállítás egy központi terem köré körben elhelyezett szobákból áll, melyek mindegyike más-más stílusban, hangulatban, tematika szerint van berendezve, mindegyik valamilyen holland művész, irányzat, építész, hagyomány szellemében. Célja a szépművészet, az építészet, a divat, a kortárs és modern művészet világába elkalauzolni a gyerekeket (illetve természetesen bárkit, aki nyitott rá) és mindezt egészen sajátos módon teszi.

dsc05478.JPG

dsc05479.JPG

Kép: "enjoy the film about clay" - amelyik anyaghoz hozzáérsz, arról indul a bemutatófilm, Gergő az agyagot választotta

De nézzük, hogyan is zajlik egy látogatás valójában? A kalandunk egy rövid bemutató filmmel indul, melyben Benno Tempel, a múzeum igazgatója a mi segítségünket kéri a központi installáció - egy egyedülálló mini kiallitótér, az ún. Magic Middle - berendezéséhez. Ezek után minden két játékos egy tabletet kap és ezzel indulhat neki saját, teljesen egyedülálló és önálló felfedezőútjára. De hogy hova? A szobákat mindig a gép választja nekünk. A padlón elhelyezett kódok alapján kell rátalálnunk a megfelelő szobára és ha már ott vagyunk, különböző játékos feladatokat kapunk, amivel mind-mind pontokat gyűjthetünk. A játék során annyi szobát látogathatunk végig, amennyit csak szeretnénk.

plattegrondwk.jpg

A játék alaprajza; fotó: Gerrit Schreurs (forrás: Gemeentemuseum, Den Haag)

Rendkívül sokszínű és változatos feladatok várnak ránk: a hangulatunknak megfelelően választott haute couture ruhákban végigvonulni a kifutón, megteríteni egy 200 éves delfti étkészlettel, hogy az ükapánk nagyapjával elbeszélgethessünk egy tea mellett vagy a jazz ritmusára táncolni Piet Mondrian, a híres holland avantgard festő vezetésével, vagy éppen különböző antik és kevésbé antik szerszámok közül kiválasztani, hogy melyikkel és mi módon formázzák az agyagot, ezüstöt, üveget, fát, hogy azok a csodás tárgyak megszülethessenek belőle, melyeket kiállítva megtekinthetünk a múzeumban. De az is előfordulhat, hogy nekünk kell megbecsülni különböző műtárgyak értékét és ha nagyon mellélőnénk, segítő tanácsokat és tippeket is kapunk a finomhangoláshoz.

dsc05513.JPG

dsc05518.JPG

A kiállítás hivatalosan ugyan 9 éves kortól van hirdetve, de szerintem már egy 7 éves is nagyon tudja élvezni, csak néhány feladatnál esetleg segítségre szorulhat. Nálunk Gergő, aki 5 és fél éves a legjobban persze a kódleolvasást élvezte és neki is jutott egy-két testhez álló táncos, rajzolós, beöltözős kihívás. Arról nem is beszélve, hogy 60-70 év körüli házaspárok is gyermeki lelkesedéssel fűtött izgalommal és teljes átéléssel szaladtak szobáról szobára, öltötték magukra az aktuális szobához passzoló szerepeket és ámulattal csodálták a végén a saját maguk által rendezett kiállítást.. mert ez a vége: a gyűjtött pontokból mindenki kedvére kiválaszthatja a vásártéren a neki tetsző kiállítandó műalkotásokat, festményeket, ruhakollekciókat, játékokat, szerszámokat, étkészletet, igazából bármit, ami tetszett vagy a játék során megismert és utána egy egész kiállítótermet berendezhet vele a saját stílusában, ami meg is jelenik a középső nagy konstelláció egyik kis ablakában.....

dsc05498.JPG

Utólag minden anyagot megküldenek az eredetileg megadott e-mail címre, és a gyerekeknek garantáltan nagy élmény lesz otthon újranézni a fotókat, és az általuk tervezett kreációkat. A kezdeményezés egyértelműen követendő, részemről imádnám, ha Magyarországnak is lenne egy hasonló művészeti tárlata, ahol játékosan, könnyedén, abszolút inspiráló közegben, speciálisan a helyi hagyományokat, kultúrát feldolgozva, szórakozva tanulhat bárki a különböző művészeti irányzatokról, technikákról, művészettörténetről. A hágai egyelőre egyetlen a világon a művészeti múzeumok közül ezzel a kezdeményezéssel, de bízom benne, hogy sokan követik majd a példáját.

20140228_123742.jpg

fotó: Gerrit Schreurs (forrás: Gemeentemuseum, Wonderkamers, Den Haag)

A Gemeente Múzeum épületegyüttesében az egyéb igen izgalmas kiállítások mellett ez a tárlat az alagsorban kapott helyet. Gyerekekkel, ha itt kezdünk, szerintem máshova már nem is igazán fogunk tudni aznap továbbmenni:) A különleges, interaktív utazás teljesen kétnyelvű: holland és angol. És ne tévesszen meg senkit a korosztályi besorolás: ha arra jártok, és kicsit is nyitottak vagytok az önfeledt játékra, a tanulásra, ki ne hagyjátok! 9-99-ig élvezhető!! A tárlat amúgy 18 éves korig ingyenesen látogatható.

3440789439_3e0a571aaa.jpg

dsc05527.JPG

A lányok saját kiállítása, itt még alakulóban

 

További információkat a múzeum honlapján találhattok: http://www.gemeentemuseum.nl/en/exhibitions/wonderkamers-0

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr558066978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gmihaly621 2015.11.11. 17:18:33

Az első komolyabb elvtársvilág-korabeli Csontváry-kiállítás sem volt unalmas a Szépművészeti Múzeumban. És az ország tele van jó kiállításokkal, amik nem uncsik, nem kell a hollandokhoz zarándokolni érte.
süti beállítások módosítása