Az arisztokrácia diszkrét bája
2015. október 31. írta: Kelta Vándor

Az arisztokrácia diszkrét bája

Ha még sosem hallottatok a Dublin-hegységben megbúvó, hírhedt Hellfire Klubról és sötét, ijesztő múltjáról, akkor talán pont most Halloweenkor jött el az ideje... :)

hell_fire_club_dublin_at_dawn.jpg

A Hellfire Klub épülete (forrás: Wikipedia)

A Montpelier-hegyen álló épületet (ma már inkább csak a romjait persze) Írország egyik leginkább szellemjárta helyszíneként ismeri a nagyközönség. Sátánista rituálék, okkultizmus, horrortörténetek, helyi legendák, paranormális jelenségek mind-mind szép számmal kapcsolódnak a hely történelméhez. Szerte Írországban (és az Egyesült Királyságban is) amúgy több, az akkori arisztokrácia kicsapongásainak helyet biztosító, a Hellfire Klubhoz tartozó épület és kaszinó is létezett. A Montpelier-hegyen lévőt William Connoly építtette eredetileg vadászházként még 1725 táján egy megalitikus temetkezési hely helyszínén, sőt az építkezéshez számos követ elmozdítottak és fel is használtak az eredeti több ezer éves kör alakzatot formáló kőrakásból. Nem sokkal felépülése után egy vihar teljesen megsemmisítette az épület tetejét, és a helyi hiedelmek szerint ez is az ördög büntetése lehetett, amiért megbontották az ősi sírhelyet, sőt nem csak egyszerűen megbontották, de a kandalló fölé például be is építették az egyik ősi mintázatokat tartalmazó állókövet is.

hellfire-club.jpeg

Kép: Az épület romjai egy régebbi fotón, mellette a körkörös minta az egykori temetkezési helyek maradványait jelzi (forrás: South Dublin County Libraries)

dsc_0365.JPG

Ha eléggé bátornak érzitek magatokat, legizgalmasabb éjszaka felkeresni a helyet, ami Dublin legfélelmetesebb látványosságaként van elkönyvelve.... szerintem indulhattok is... részemről inkább mégis maradnék...:)

hell_2.jpg

kép: Éjszakai panoráma Dublinra az egykori Hellfire Klub épületétől (forrás:BMC-Photography)

*****

Megközelítés: rövid gyalogtúrával az Old Military Road, Timbertrove felső végénél található parkolóból.

Az éjszakai túrára itt lehet feliratkozni (ajánlott átolvasni a jelentkezési feltételeket és egészségügyi kikötéseket is:): http://www.hiddendublinwalks.com/ghost-tour-dublin.php

Térkép a bejegyzésekhez:

http://keltavandor.blog.hu/2015/10/16/http_keltavandor_blog_hu_admin_settings_fixpages_id_7974703

Egy érdekes cikk angolul magáról a Hellfire Klubról (mint társaság), valamint az épülethez kapcsolódó néhány legendáról:

http://www.turtlebunbury.com/history/history_irish/history_irish_hellfire.htm

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr208038060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sedi 2015.11.01. 10:33:56

"pont most Halloweenkor"

Nálunk nincs helovín. Október 31. nálunk a reformáció ünnepe.

Kelta Vándor 2015.11.01. 11:30:31

Ki az a nalunk? Azert mert vki nem tartja (ami szive joga) vagy nem olyan reszen el a vilagnak, ahol ennek van osi hagyomanya, attol okt 31 meg igy is-ugy is Halloween napja (is):) Masnak meg vmi mas. Szabad valasztas kerdese. Mi Irorszagban elunk, ez egy Irorszagrol szolo blog, itt egyertelmuen van Halloween 3D-ben is minden okt 31-en:) Amugy eleg jo szorakozas minden kororsztalynak, take it easy and enjoy:)

sedi 2015.11.01. 11:41:35

Én azt hittem, hogy a blog.hu-n egy magyar nyelven íródott blog a magyaroknak szól. Legalábbis gondolom, hogy elég kevés ír látogatja. A nálunk ennél fogva Magyarországot jelent.

Eddie 2015.11.01. 13:31:11

És minden magyarnak a reformáció ünnepét kell tartani? Hány % a református?

Gáz van! 2015.11.01. 16:50:46

@Eddie: Miért, hány százalék helloween-hívő?

Kelta Vándor 2015.11.01. 17:44:33

@sedi: Kedves Sedi, koszonjuk a kommented! igen, tokeletesen igazad van abban, hogy magyar nyelven irodott a blog es mint ilyen mindenkinek szol, aki ezt a nyelvet (vagy ezt is) hasznalja kommunikaciora, informacioszerzesre (fuggetlenul attol, helyileg melyik sarkaban el eppen a vilagnak) na es persze akit erdekel. Ugyanakkor ez egy teljesen szemelyes blog, es mint ilyen, termeszetesen, elofordulhat hogy mas, esetleg szokatlan nezopontbol mutat be dolgokat, szokasokat, helyeket. Nem celunk eleve meghatarozni a celkozonseget, nem celunk itelkezni, kritizalni, osszehasonlitgatni vagy kulonbozo kulturak (beleertve Magyaro-ot is) szokasait mas szokasok ala-, ill. folerendelni, es legfokeppen nem celunk mindenaron megfelelni masok elvarasainak, egyszeruen csak bemutatunk helyeket, szokasokat, embereket. Aztan mki belehelyezi az ujdonsagokat a sajat modjan a sajat kis vilagaba, ahogy neki tetszik vagy beilleszthetonek erzi. A kerdesemmel, hogy "ki az a nalunk?" inkabb azt szerettem volna erzekeltetni, hogy minden egyes ember teljesen egyedi es teljesen mashogy gondolkozik (nyelvhasznalattol fgetlenul). Hogy az index meg rendszeresen kiteszi az irasainkat es ilyen sokatokhoz eljuthat ezaltal, azert kulon halasak vagyunk!

billy reed 2015.11.01. 21:14:29

@sedi:
"Nálunk" soha nem létezett olyan, hogy a"A reformáció ünnepe".
Lehet, hogy aki református, az tartja, de a lakosság több, mint 50%-a katolikus/nak van keresztelve/, úgyhogy...katolikus kb. 55%, református kb. 16.
Na, erről ennyit.

Felesleges, szőrszálhasogató értetlenkedő, és értelmetlen volt a kommented. Köze nincs a poszt tartalmához.
Ja, az írek is katolikusok. Bocsi.

@Gáz van!: a Hallowen nem hit, hanem egy ünnep. A református pedig egy keresztény egyház. Szóval van itt némi fogalomzavar. Nincs mit összehasonlítani.

Hagrid 2015.11.01. 23:02:27

@sedi: Tehát magyar nyelven nem lehet írni a Halloween-ről. Gondolom más külföldi témák, ünnepek sem jöhetnek szóba idehaza. Ajtó bezár...csodás...
süti beállítások módosítása