Achill-sziget: a Croaghaun-túra Európa peremén
2015. július 07. írta: Kelta Vándor

Achill-sziget: a Croaghaun-túra Európa peremén

 dsc_0117.JPG

kép: A Keem-öböl az elmaradhatatlan birkákkal

Régóta szerettem volna eljutni az Achill-szigetre, melyet Írország egyik legcsodálatosabb és legvadregényesebb részének tartanak. Európa legmagasabb tengerparti sziklái tetejében is csavaroghatunk itt, végig a Croaghaun-hegy meredek oldalában, miközben alattunk a mélységben az óceán vad hullámai kavarognak. A sziget az ország atlanti partvidékén fekszik, 4-5 órás autózással érhetjük el Dublinból, a nyugati rész kacskaringós, keskeny útjain lassabban tudunk ugyan haladni, a táj viszont fokozatosan egyre izgamasabbá válik.

achill_station3-tile.jpg

kép: Az állomás régen és most

Szállásunkat könnyen megtaláljuk a szigetet a szárazfölddel összekötő híd közelében. Az 1930-as években bezárt vasútállomás ma már egyszerű hostelként üzemel. Egyedüli vendégek vagyunk, és a gyerekek nagy örömére a házinéni ropogó tüzet rak nekünk a kandallóban. A néni szerint azért szűnt meg a szárnyvonal, mert a helyiek nagy része Angliában vállalt munkát a 20-as években, és akik később hazatértek, már többnyire inkább autókat hoztak magukkal, így a vasút egy idő után már egyáltalán nem volt kihasználva.

 dsc_0254.JPG

Másnap elindulunk gyalogtúránk kiindulópontjához a Keem-öböl felé. Vadul virágzó, rózsaszín és lila rododendron bokrok között kanyargunk, majd kiérünk egy nyitott, tőzeglápos részre. A tőzegláp nagyon meghatározó jelenség errefelé: Achill legnagyobb részét is ez fedi. Itt már csak elvétve láthatunk fákat vagy akár bokrokat. 

dsc_0077_1.JPG

 kép: A tőzeg szárítása

A tőzeg erősen csapadékos éghajlaton, levegőtől elzárt körülmények között, elhalt növényekből képződik. Az oxigénmentes, savas környezet hihetetlen módon képes konzerválni szerves anyagokat. Néhány éve például vajat találtak egy fahordóban 1 méter mélyen a lápban Tullamore közelében, mely a vizsgálatok alapján akár 2500 éves is lehet. Bár a farmer kicsit megsértette a hordót markolójával, a vajban nem esett kár.

vaj.jpg

2500 éves vaj (forrás: Irish Central)

Az akcentus miatt az alábbi felvételt is érdemes megnézni

A tőzeg kiszárítva tüzelőanyagként használható. Itt is, és egész Nyugat-Írországban sokhelyütt láthatunk a lápból kivájt és gúlákba rakott tőzegtéglákat. Fűtőértékük szárítás után a barnaszénéhez hasonlít.

dsc_0122.JPG

kép: Keem-öböl

Továbbautózunk Keel települése felé, melynek közel 5 km hosszú, homokos partja a szinte állandóan fújó szélnek köszönhetően a szörfösök és kite-osok paradicsoma. Innen emelkedni kezd az út, a legmagasabb pontról pedig pazar kilátás nyílik túránk kiindulópontjára, a Keem-öbölre. Mellettünk meredeken szakad le a hegyoldal, védőkorlát nincs, csak néhány birka álldogál az út szélén. Az 1900-as évek első felében óriáscápára vadásztak a környéken. Az óriáscápa a cetcápa után a második legnagyobb halfaj. A cetcápához hasonlóan planktonokkal táplálkozik. A májából kivont olajat a repülőgépiparban használták fel. A máj főzésére használt rozsdás bojler még ma is megtalálható a parton, de a cápák halászata szerencsére már a múlté.

dsc_0132.JPG

A fehér homokkal, türkizkék vízzel, az átfolyó kis patakkal, szerintem ez az egyik legszebb partszakasz Írországban. Az autót a parkolóban hagyva elindulunk gyalog felfelé. A völgy alsó részén több romos épületet is észreveszünk. Az egyik a parti őrség régi épületének maradványa.

dsc_0158.JPG

kép: A parti őrség régi épülete

Kicsit feljebb állnak Charles Boycott angol földesúr házának romjai. Az ő neve csak azért érdekes, mert ebből ered a manapság gyakran használt "bojkott" kifejezés is. Történt ugyanis, hogy Boycott ki akart lakoltatni néhány ír famert bérelt otthonából. Erre a helyiek fellázadtak és megtagadták a munkát az angol földjein, a helyi kereskedő sem volt hajlandó üzletelni vele, sőt még a postás se vitte ki a leveleit. dsc_0152.JPG

Boycott házától nem messze van egy kis kőrakás, aminek szintén érdekes a története. Az 1600-as évek végén szigorú törvényeket vezettek be a hódító angolok a katolikus írekkel szemben. Az írek például egyáltalán nem tulajdonolhattak és nem is bérelhettek földeket, nem vehettek részt a felsőoktatásban, nem mehettek nagyobb városok közelébe, nem vehettek 5 fontnál drágább lovat, és a katolikus vallásukat sem gyakorolhatták. Így aztán titokban tartottak miséket az ilyen eldugott helyeken megépített kis kőoltáraknál (angol elnevezésük: penal altar).penal-altar.jpg

Penal Altar a Keem-öbölben (forrás:loveachill.com)

 

 

dsc_0153.JPG

Helyenként vizenyősebbé válik a talaj és itt-ott váratlanul bokáig, térdig merülünk a tőzeglápban, ami rozsdavörösre festi bakancsunkat és nadrágunkat. Ahogy feljebb haladunk és elérjük a gerincet, lenyűgöző látvány tárul elénk: maga a vad és nyughatatlan, fehéren tajtékzó Atlanti-óceán. A gerinc túloldalán meredeken szakad le a hegyoldal az óceánba. Itt ugyan még nem teljesen függőlegesek a falak, de ahogy haladunk feljebb, ez változik és a peremről időnként kikukucskálva többszáz méteres, szinte teljesen függőleges falakra láthatunk rá. Nem vagyok tériszonyos, de még engem is megszédít ez a végtelen tér és magasság. A lehetőségek hazája ez, az ember itt azt érzi, hogy szinte bármi lehetséges: test-szellem-lélek az atlanti szél ritmusára hangolódva együtt tisztul és születik újjá:) Köszönjük ezt a felejthetetlen a kalandot!

dsc_0205.JPGdsc_0214.JPG


 

egyedüli vendégek
egyedüli vendégek
egyedüli vendégek
egyedüli vendégek
egyedüli vendégek
egyedüli vendégek

A bejegyzés trackback címe:

https://keltavandor.blog.hu/api/trackback/id/tr327596716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2015.07.08. 21:58:42

Én akkor szerettem bele az ír tengerpartba, amikor Bray-ben néztem a napfelkeltét.

Kelta Vándor 2015.07.09. 04:23:00

Brayt is szeretjuk, bar nekem leginkabb az atlanti partvidek homokos tengerpartjai tetszenek.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.07.09. 11:07:22

Egyszer ide is el szeretnék jutni.:) (Apró megjegyzés: a katolikusoknál mise van, istentiszteletet a protestánsok tartanak.)

Kelta Vándor 2015.07.09. 23:22:10

@Mj: Nagyon koszi a megjegyzesed! kijavitva:)
süti beállítások módosítása